Vismænd slår endnu et slag for højere boligskatter

Politisk er det ømtåleligt, men økonomisk set er der masser af gode argumenter for at tage et opgør med skattestoppet på ejerboliger.

Det fastslår formandskabet for Det Økonomiske Råd - også kendt som vismændene - i deres halvårlige status over dansk økonomi. Her opfordrer vismændene til at øge både grundskyld og ejendomsværdiskat.

- Beskatning af jord og fast ejendom har i århundreder udgjort en væsentlig del af det danske skattesystem og er en vigtig og hensigtsmæssig skattekilde, skriver vismændene.

Grundskylden er en skat på jord, og den betales til kommunen. Skatten har været heftigt kritiseret den seneste tid. Grundskylden er nemlig ikke omfattet af skattestoppet, men af et såkaldt skatteloft, der betyder, at netop den skat godt kan stige.

De Konservative gjorde ligefrem grundskylden til et af hovedkravene ved forhandlingerne om dette års finanslov, hvilket har resulteret i, at grundskylden ikke stiger i 2016.

Men står det til vismændene, bør grundskylden snarere spille en større end en mindre rolle.

Ejendomsværdiskatten har modsat grundskylden været frosset fast siden 2002, og det skattestop vil vismændene særdeles gerne af med.

- Ejerboliger er beskattet mærkbart lavere end andre aktiver, fastslår de.

Vismændene anbefaler, at ejendomsværdiskatten hæves til 1,2 procent af den aktuelle ejendomsvurdering, dog med en gradvis indfasning.

Men forslaget om at ophæve skattestoppet på ejerboliger er ikke populært på Christiansborg.

Da overvismand Michael Svarer, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet, luftede forslaget under en konference på Marienborg i sidste uge, blev det prompte hældt ned ad brættet af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Det har vi hørt på i 17 år, sagde Løkke:

- Men det rokker ikke ved, at vi har formuleret et skattestop, fordi der skal være tillid til, at politikerne ikke vilkårligt tyr til de nemme løsninger og sætter skatterne op. Så det står ved magt.

Hvis der ikke er politisk vilje til at beskatte ejerboliger hårdere, bør man i det mindste betale skat af gevinsten, når man sælger sin bolig, skriver vismændene også.

/ritzau/

Dagens Gossip