Vismænd venter mindre vækst end regeringen

Dansk økonomi kan ikke komme meget mere ned i tempo uden at køre baglæns.

Trods regeringens storstilede vækstpakke forventer vismændene i Det Økonomiske Råd, at væksten i 2013 lander på 0,25 procent og dermed kun med nød og næppe ender med en positiv balance.

- Der er ikke tegn på væsentlig fremgang i produktion og beskæftigelse i 2013, og der forventes kun en BNP-vækst på cirka 0,25 procent, skriver vismændene i deres netop offentliggjorte halvårlige rapport.

Dermed er de økonomiske vismænd langt mere negative på dansk økonomis vegne end regeringen, der mandag fremlagde sin økonomiske redegørelse.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) regner her med en stigning i væksten på 0,5 procent.

Vismændene er med skønnet på 0,25 procent også langt mere negative end i deres seneste prognose fra efteråret 2012.

Her ventede vismændene, at væksten ville komme helt op på 1,6 procent i 2013, omend de tog forbehold for, at prognosen var behæftet med stor usikkerhed.

Ifølge vismændene er den beskedne vækst i år i høj grad drevet af det investeringsvindue, der blev vedtaget med skattereformen fra 2012, som med en ekstra skatterabat på 15 procent skulle lokke virksomheder til at investere.

De triste udsigter kommer til trods for regeringens vækstplan, som skal sætte gang i hjulene blandt andet ved at sætte afgifterne ned på sodavand, sænke selskabsskatten og forlænge boligjobordningen.

Men de positive effekter af vækstplanen er beskedne, lyder vurderingen.

- Dette skal primært ses i lyset af, at finansieringen i form af lavere offentligt forbrug har relativ kraftig effekt på aktivitetsniveauet, konkluderer vismændene.

Den sløje vækst hænger ifølge de økonomiske vismænd tæt sammen med en fortsat skrøbelig, økonomisk udvikling i Europa.

Usikkerheden får danskerne til at holde på pengene og sætter samfundshjulene i stå.

- Tidligst i 2014 kan der forventes en fremgang i efterspørgslen og produktion, der er kraftig nok til at øge beskæftigelsen, vurderer vismændene.

I 2014 venter vismændene en BNP-vækst på 1,8 procent, mens væksten skønnes til 1,9 procent i 2015. Dermed er vismændene faktisk et nøk mere positive end regeringen, som kun forventer, at væksten stiger med 1,6 procent i 2014.

Den første del af vækstplanen, som bygger på indtægter fra reformer af SU- og kontanthjælpssystemet, er forhandlet på plads med alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten.

Anden del af vækstplanen med lavere selskabsskat, lavere afgifter og et håndværkerfradrag på bekostning af lavere vækst i det offentlige forbrug er forhandlet på plads mellem regeringen, Venstre, De Konservative og Liberal Alliance.

/ritzau/

Dagens Gossip