Vismænd vil begrænse farlige boliglån

Boligejere bør ikke kunne få lån med variable renter og uden afdrag helt op til 80 procent af boligens værdi. Lånegrænsen for både rentetilpasningslån og afdragsfrie lån bør være lavere og nede på måske højst 60 eller 50 procent.

Det er de økonomiske vismænd, som frygter, at den store udbredelse af korte rentetilpasningslån og afdragsfrie lån kan blive en trussel mod den finansielle sektor og hele dansk økonomi, hvis boligpriserne falder stort eller renten stiger uventet meget.

»De nye låneformer giver en betydelige fleksibilitet for både långivere og låntagere, men der er også finansielle og makroøkonomiske risici forbundet med dem. En markant rentestigning kan på grund af rentetilpasningslånenes store udbredelse få negativ indflydelse på samfundsøkonomien via en større opbremsning i privatforbrug og byggeri og via eventuel finansiel uro i realkreditsektoren,« skriver vismændene.

Dette er særlig alvorligt, fremhæves det videre, hvis rentestigningen er dårligt afpasset med konjunktursituationen.

Tilsvarende betyder udbredelsen af afdragsfrie lån, at et stort fald i huspriserne kan give anledning til større makroøkonomisk og finansiel ustabilitet. De makroøkonomiske risici ved de nye låneformer skal vejes op mod de mikroøkonomiske gevinster, når en passende regulering skal bestemmes.

Overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen taler om at de relativt nye låneformer udgør »en risici for samfundsøkonomien.«

»Når to hensyn strider mod hinanden, taler sund fornuft for, at begge varetages i et vist omfang. Derfor anbefaler vi, at der skal være lavere lånegrænser for korte rentetilpasningslån og afdragsfrie lån, men vi advarer imod, at man helt forbyder disse låneformer,« siger overvismanden og professor ved Københavns Universitet, Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip