Vismændene varsler stort offentligt underskud næste år

Skrevet af admin

07/10/2014

Dagens topnyheder

Danmark kommer i karambolage med euroreglerne næste år, hvor det offentlige underskud bliver på 3,6 procent af bruttonationalproduktet, BNP. Underskuddet vokser, fordi den økonomiske vækst svigter.

Det fremgår af de økonomiske vismænds efterårsrapport. Staten får med andre ord ikke de indtægter ind, som en økonomisk vækst på eksempelvis 1,4 procent kunne have givet.

Derfor vokser underskuddet og overskrider euroreglernes krav om, at underskuddet højst må være tre procent af BNP, vurderer vismændene, der samtidig er regeringens finanspolitiske vagthund.

I finanslovforslaget for 2015 trækker regeringen elastikken helt ud på udgifterne, så underskuddet på papiret lander på præcis tre procent af BNP. Men Danmarks husholdningsbudget er ikke forhandlet på plads endnu.

- Vi vurderer på basis af finanslovforslaget, at det faktiske underskud i 2015 vil overskrideEU’s tre procentgrænse. Samtidig vurderer vi, at det strukturelle underskud både i 2015 og 2016 vil ligge meget nær, men dog på den rigtige side af budgetlovens grænse på en halv procent, siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der er økonomiprofessor ved Københavns Universitet.

Vismændene vurderer, at overskridelsen af EU’s underskudsgrænse vil være midlertidig,og derfor betragtes det som mest sandsynligt, at Danmark ikke vil blive "sendt i procedure" og modtage en EU-henstilling om at stramme finanspolitikken.

Regeringen har gang på gang sagt, at den vil gøre alt for at undgå en ny EU-henstilling, fordi underskuddet overstiger euro-reglernes krav.

Det tog den initiativ til fredag i sidste uge, da den sammen med Enhedslisten og SF indgik en aftale om at fremrykke beskatningen af lønmodtagernes opsparing i LD og giver danskerne en skatterabat på 2,5 procent.

Fra 1. april 2015 kan de hæve LD opsparingen og betale 37,5 procent i skat i stedet for 40 procent.

Samtidig forlængede regeringen ordningen med skatterabat på kapitalpensioner fra 2013 til at løbe 2015 med. Hæver man sin kapitalpension eller omlægger den til aldersopsparing, slipper man 2,7 procent billigere i skat.

Denne pensionsfinte ventes at lægge 15 milliarder i statskassen i 2015, og det skal være med til at holde det offentlige underskud på afstand af euroreglernes tre procents grænse.

/ritzau/