Vismænds dagpengeplan bliver skudt ned

De økonomiske vismænds tanker om at gøre perioden på dagpenge afhængig af de økonomiske konjunkturer møder ikke umiddelbart den store opbakning. Flere organisationer tager i kommentarer afstand fra forslaget.

Ifølge vismændene skulle et sådant system fungere efter klare regler for, hvornår dagpengeperioden kunne gøres længere.

Samtidig ville et sådant system imidlertid kræve, at dagpengeperioden i gode tider kom under de nuværende to år. Og det virker provokerende på den faglige organisation FTF.

- Vi har allerede oplevet en kraftig nedbarbering af dagpengeperioden. Derfor er det en provokation at foreslå en dagpengeperiode på under to år, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.

Hun mener, at en sådan ordning blandt andet ville øge risikoen for, at man fra faglig side ville stille krav om længere opsigelsesvarsler.

FTF mener dog, at det godt kan give mening med et dagpengesystem, der følger konjunkturerne. Men man undrer sig over, at vismændene ikke forholder sig til, hvor svært det er at genoptjene ret til dagpenge.

I den liberale tænketank Cepos er man ikke begejstret for tankerne om en konjunkturafhængig dagpengeperiode. Det skyldes, at man i Cepos ikke har tillid til, at politikerne kan holde fast, når det gælder.

- Der er en risiko for, at politikerne vil aflyse en reduktion af dagpengeperioden, når ledigheden falder, siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos.

Han henviser til, at man tidligere har haft dårlig erfaring med lovgivning, der skulle afhænge af konjunkturer. Det var i forbindelse med fyldte arbejdsmarkedsfonde og en deraf følgende nedsættelse af arbejdsmarkedsbidrag.

- Her blandede politikerne sig, og man undlod at sætte bidraget ned, siger Mads Lundby Hansen.

I erhvervsorganisationen Dansk Erhverv støtter man den nuværende halverede dagpengeperiode.

- Vi ser ingen grund til at gøre dagpengeperioden konjunkturafhængig, siger Jens Klarskov, administrerende direktør i Dansk Erhverv.

 

Dagens Gossip