VK: Skærpet kontrol med Finanstilsynet skal ind i regeringsgrundlag

Berlingske Business kunne for knap to uger siden fortælle, at Venstre ønsker en ny professionel bestyrelse og et adfærdskodeks for Finanstilsynet. Men med meldingen om, at forslaget skal indgå i et regeringsgrundlag for en fremtidig borgerlig regering, viser Venstre nu, at man er stålsat på at få forslaget gennemført, og at det er langt mere end en politisk prøveballon.

»Vi har det med i vores finanslovsudspil, og på den måde er det forpligtende for os at søge gennemført. Derfor vil jeg mene, at det skal fremgå af et regeringsgrundlag for en ny regering,« siger Venstres erhvervsordfører Kim Andersen og understreger, at partiet naturligvis først og fremmest vil arbejde på at få det igennem i de igangværende SIFI-forhandlinger, som bl.a. handler om nye strammere krav for de store danske finanskoncerner.

Med forslaget vil Venstre sikre, at Finanstilsynet ikke går unødvendigt aggressivt og hårdhændet til værks over for bankerne. Partiet mener nemlig, at Finanstilsynet er gået fra at have været for passivt før finanskrisen til nu at føre en unødvendig hård linje med konstant strammere krav til bankerne. Den hårde kurs betyder ifølge Venstre, at bankerne kan låne mindre ud, og at samfundets vækst bliver lavere end nødvendigt.

Tanken er, at en bestyrelse skal føre tilsyn med tilsynet og sikre, at det ikke bevæger sig fra den ene grøft til den anden. Samtidig skal et adfærdskodeks sikre et godt samarbejde med bankerne, så banksektoren ikke »føler sig som en flok skræmte hunde«, som Kim Andersen tidligere har formuleret det.

En samlet blå blok støtter hovedlinjerne i Venstres forslag, og de Konservatives erhvervsordfører, Brian Mikkelsen, understreger nu, at han bakker op om, at forslaget bliver skrevet ind i et fremtidigt regeringsgrundlag. I første omgang vil han dog ligesom Kim Andersen forsøge at finde lydhørhed for forslaget i de igangværende SIFI-forhandlinger.

»Men hvis det ikke lykkes i denne omgang, vil det være oplagt at få både idéen om et adfærdskodeks og en bestyrelse med i et kommende regeringsgrundlag,« siger Brian Mikkelsen.

I regeringspartierne genkender man ikke Venstres beskrivelser af Finanstilsynet, og erhvervsordførerne fra både Socialdemokraterne og de Radikale har tidligere sagt til Berlingske Business, at de har svært ved at se logikken i forslaget. De mener, at Finanstilsynet har argumenteret godt for dets metoder, og at der har været behov for at stramme markant op for at mindske risikoen for fremtidige finanskriser.

I dag kommer det udvalg, som er nedsat af regeringen for at undersøge finanskrisens årsager, med sin rapport. I spidsen sidder CBS-professor Jesper Rangvid, og han vil her til formiddag fremlægge udvalgets konklusioner, der bl.a. skal bidrage til debatten om, hvorvidt der er gjort nok for at undvige nye finanskriser i fremtiden.

Det fremgår ikke præcist af Venstres forslag, hvordan en professionel bestyrelse for Finanstilsynet skal sammensættes. Kim Andersen har dog understreget, at en ny bestyrelse skal være bredt sammensat med folk fra universiteter, den finansielle sektor, organisationer og andre med stor faglig indsigt. Men han er åben over for forskellige modeller for, hvordan bestyrelsen kan udpeges.

»Det kunne være ministeren, der udpegede bestyrelsen, eller det kunne ske efter indstillinger fra organisationer eller interessenter. Det finder vi nok en form på,« siger han.

Netop spørgsmålet om bestyrelsens sammensætning har fået flere eksperter og politikere i regeringspartierne til at komme med skarp kritik af forslaget.

Flere hæfter sig ved, at der kan være interessemodsætninger, hvis den finansielle sektor skal have repræsentanter i bestyrelsen for det tilsyn, der netop skal føre kontrol med finanssektoren. Eksperterne er dog delt i spørgsmålet om, hvorvidt det vil være en god idé at etablere en bestyrelse for Finanstilsynet.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip