VM i skyggen af et grimt doping-år

Det er i det perspektiv, det skal ses, at det internationale atletikforbund IAAF torsdag besluttede, at alle alvorlige dopingsager fra 2015 skal udløse fire års karantæne.

De mest prominente dopingsager har topsprinterne Tyson Gay og Asafa Powell stået for, da fælden klappede om dem tidligere på sommeren.

Men VM-værterne fra Rusland kan også være med. Nationen ligger suverænt i spidsen på doping-listen med 44 tilfælde. Russerne har haft en stribe af prominente atletik-folk, som er blevet afsløret som doping-snydere, heriblandt adskillige OL- og VM-medaljevindere. Værterne har forsvaret de mange dopingsager med, at de skal ses som bevises for, at et nyt og strammere antidoping-system virker.

For at fuldende billedet af en sport i krise kan man dertil lægge de 31 atleter, som Tyrkiet tildelte karantæner på to år tidligere på måneden på grund af dopingforseelser. Det vækker minder om det statsstyrede dopingprogram, som DDR gennemførte, især fordi nogle af atleterne er under 18 år gamle.

- Det er mishandling. Nogle af disse atleter er 16 eller 17 år. Det er sterioder, og jeg mener, at der må en sanktion til, som rammer hele landet. Der må gøres noget for at beskytte de unge atleter i det land, for jeg tror ikke, at de har noget valg, siger kvindernes verdensrekordholder, englænderen Paula Radcliffe, der gennem årene har været en markant stemme i kampen mod doping.

- Når det er bevist, at et land kører sådan et program, skal de straffes. De mishandler jo de atleter- en sanktion kunne være, at de ikke kan være med ved VM i to år, foreslår Radcliffe.

Dagens Gossip