Voksende frygt for britisk EU-nej fortsætter aktie-nedtur

Skrevet af admin

14/06/2016

Dagens topnyheder

De europæiske aktiemarkeder lukkede tirsdag i minusser på mellem én og tre procent. Dermed plages de stadig af den dårlige stemning efter fem ud af seks meningsmålinger fra Storbritannien siden fredag viser et flertal for at forlade EU.

Særligt i Frankrig, Storbritannien, Danmark og Portugal har handlen med topaktierne frembragt røde tal på bundlinjen.

I Danmark lukkede C20-indekset for femte dag i træk i minus og ikke en eneste aktie gik fri for de røde tal.

Aktiemarkedets røde farve skyldes stadig den tiltagende frygt for et britisk exit fra EU - et såkaldt brexit. Det vurderer senioranalytiker ved Danske Bank Mikael Olai Milhøj.

- Ser man på de seneste målinger, er der tegn på, at kampagnen for at forlade EU har fået noget momentum. Det har påvirket markederne. Det virker som om, at markedet har undervurderet mulighederne for et brexit, siger han.

- Markedet reagerer på de her overskrifter, om at kampagnen for at forlade EU er i front, selv om det egentlig er nogle ret små forskydninger, vi ser i de målinger.

- Nogle gange glemmer man, at det er den næststørste økonomi, der ved at melde sig ud af samarbejdet. Det sætter spørgsmålstegn ved EU og samhandlen mellem Storbritannien og EU.

Den dårlige stemning på aktiemarkederne har også bredt sig udenfor Europa, hvor både de store asiatiske og nordamerikanske indeks tirsdag aften dansk tid er i mindre minusser.

Særligt er det interessant, at et brexit overskygger tirsdagens positive tal fra den amerikanske detailhandel på de amerikanske aktiemarkeder, påpeger Mikael Olai Milhøj.

Frygten for et brexit kommer næppe til at berøre danskere, der ikke selv sidder og handler med aktier, vurderer senioranalytikeren. Det vil først ramme danskernes økonomi, hvis Storbritannien ved afstemningen stemmer sig ud af EU.

- Vi er en åben økonomi, der er afhængig af handel, så det vil gå udover job-muligheder og lønninger. Så vil opsvinget blive sat på pausen for den her gang, siger Mikael Olai Milhøj.

/ritzau/