Voksende kritik af regeringen for at droppe kommission

Skrevet af admin

27/07/2015

Mest læste i dag

Skuffende og forvirrende.

Sådan lyder det fra Ældresagen, efter at Venstre-regeringen kort efter magtovertagelsen har valgt at nedlægge den kommission, der i efteråret 2016 skulle have fremlagt sin rapport om problemer for pensionister uden egen pension.

- Vi er både skuffede og forvirrede over, at kommissionen ikke skal gøre sit arbejde færdigt, siger seniorkonsulent Claus Blendstrup fra Ældresagen.

Han havde især set frem til Pensionskommissionens bud på, hvordan man fremover kan løse det såkaldte "samspilsproblem", hvor pensionsopsparinger på grund af et væld af komplicerede regler kan ende med at blive spist af modregninger i sociale ydelser.

- Vi er skuffede, fordi vi længe har sagt, at man bør se samlet på samspilsproblemet. Så når der endelig kom en kommission, så er vi skuffede over, at den ikke bliver færdig, siger Claus Blendstrup.

Venstres allierede i den blå blok, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, undrer sig begge over for Ekstra Bladet mandag højlydt over, at regeringen som noget af det første efter valget standsede Pensionskommissionen.

Nedlæggelsen begrundes med henvisning til, at regeringen til foråret vil lave en pensionsreform. Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, siger desuden til Ekstra Bladet, at man nu og her sparer penge ved at nedlægge kommissionen.

Men der er ikke mange penge at hente på nedlæggelsen, påpeger den tidligere formand for Pensionskommissionen, professor Torben M. Andersen, over for Ritzau.

- Det er relativt små udgifter i forhold til, hvor vigtigt et område det er at få analyseret igennem. Jeg tør ikke sætte tal på, hvad man sparer, men det er i småtingsafdelingen, siger han.

Han er overrasket over, at kommissionen blev nedlagt.

- Jeg anså ikke kommissoriet som særlig partipolitisk eller bundet op på en eller anden hurtig dagsorden. Så jeg må nok sige, at det er lidt overraskende, siger han.

Og selvom kommissionen stadig skal aflevere en beskrivelse af forholdene for pensionister til nytår, så går der viden tabt med nedlæggelsen, mener han.

- Det, der går tabt, er, at man ikke får lavet en samlet analyse af, hvordan pensionssystemet vil udvikle sig og virke fremover, og man får ikke gennemtænkt reformer af området, siger Torben M. Andersen.

Samme vurdering lyder fra Ældresagen.

- Fordelen ved en kommission er, at den stiller flere spørgsmål, end hvis embedsmænd i ministerier skal stå for det. Der er jo en tendens til, at de først finder ud af, hvad løsningen skal være, hvorefter man laver undersøgelsen, siger Claus Blendstrup.

/ritzau/