Voksende mistanke om kemisk krig i Syrien

Mandag bringer den ansete franske avis Le Monde en reportage om et slag i Damaskus tilbage i midten af april, hvor avisens journalist og fotograf ifølge AFP så oprørssoldater »blive kvalt og kaste op« efter et angreb med kemiske våben fra regeringshæren.

Fotografen selv blev også påvirket af de kemiske midler. Han led af sløret syn og åndedrætsbesvær i fire dage efter angrebet, skriver Reuters.

Samme nyhedsbureau melder om endnu et muligt kemisk angreb fra Assad-regimets styrker mandag. Det skete i den oprørskontrollerede Damaskus-forstad Harasta, hvor en halv snes mennesker ifølge oppositionskilder fik åndedrætsbesvær efter et angreb fra regeringshæren. Meldingen om det kemiske angreb kan dog ikke bekræftes af uafhængige kilder.

Begge sider i den blodige borgerkrig er gentagne gange blevet beskyldt for at bruge kemiske våben mod modparten. Beskyldningerne rettes først og fremmest mod regeringshæren, som menes at ligge inde med en af de største reserver af kemiske våben i verden.

USA og EU har truet præsident Assad og hans støtter med, at kemiske våben kan føre til et militært indgreb, men foreløbig er der ikke konkrete beviser for, at krigens parter har taget kemi i brug. Den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, siger dog ifølge AFP, at mistanken vokser.

»Vi drøfter med vores parter, hvilke konkrete konsekvenser det skal have,« lyder det fra den franske minister.

EUs udenrigsministre har mandag endnu en gang diskuteret situationen i Syrien. Laurent Fabius skal senere mødes i Paris med udenrigsministrene fra Rusland og USA, Sergei Lavrov og John Kerry, for at diskutere den planlagte syriske fredskonference, der skal finde sted i næste måned.

Dagens Gossip