Voksne børn slår hånden af forældrene

Ifølge en Gallup-undersøgelse for Berlingske har mere end hver femte voksne dansker helt eller delvist vendt deres forældre ryggen eller overvejer at gøre det. Blandt dem, der på et tidspunkt har slået hånden af forældrene, har hver tredje ikke siden genoptaget kontakten.

Den største varige skade på relationen sker i ungdomsårene og de tidlige voksenår, fortæller psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard, en af to forfattere til bogen »FamilieFred med dine forældre«:

»Det er der, relationen mellem de voksne børn og forældrene skal genforhandles, fordi de ikke længere bor sammen og spørger sig selv, hvad de får ud af at være sammen, og om de overhovedet skal have noget med hinanden at gøre.«

Camilla Carlsen Bechsgaard oplever ifølge Berlingske ofte, hvordan depressioner, stress og lavt selvværd trækker tråde tilbage til konflikter med forældrene. De belastede forhold træder ofte i karakter ved særlige livsbegivenheder – for eksempel når det voksne barn vælger uddannelse, får en kæreste, når det selv stifter familie, bliver skilt eller får en midtlivskrise. Her kan det voksne barn nemlig opleve, at forældrene udtrykker utilfredshed med barnets valg, at de blander sig i børneopdragelsen eller ikke respekterer deres eget voksne barns levevis.

Selv om mange tilsyneladende har ondt i generationskløften, er børn og forældre ellers kommet hinanden nærmere end nogensinde igennem de seneste årtier. For med velfærdsstaten er vi blevet økonomisk uafhængige af hinanden – derfor er det i stedet følelser, der holder familien sammen. Men det betyder omvendt også, at man har råd til at fravælge hinanden, fortæller familieforsker Lars Dencik fra Roskilde Universitet til Berlingske:

»Den materielle afhængighed betød, at man var nødt til at holde sig på god fod med hinanden. I dag er man sammen med sine forældre og hjælper og støtter dem og omvendt, fordi man vil hinanden det godt.«

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip