Vold kan ende i partnerdrab, når ingen blander sig

Skrevet af admin

04/07/2016

Dagens topnyheder

En kvinde havde bedt naboerne ringe til politiet, hvis de hørte larm fra lejligheden. Hun skreg i ti minutter, inden hun blev slået ihjel. Flere i opgangen hørte hende.

En anden kvinde blev stukket ihjel af sin eksmand med en kniv, da hun var ude at handle. Inden det skete, havde manden fortalt syv personer i omgangskredsen, at han ville dræbe hende.

Hvert år udsættes cirka 33.000 kvinder og 13.000 mænd for vold fra deres partner. 10-12 personer, heraf flest kvinder, bliver slået ihjel.

Turde flere blande sig, så ville statistikken se mindre dyster ud, konkluderer et nyt forskningsprojekt, der gennemgår 36 drab i ægteskaber og parforhold begået i Danmark fra 2009 til 2011.

Kendetegnende for de tragiske sager er, at venner, familie, naboer eller kolleger vidste, at der var alvorlige problemer i forholdet.

Sociolog Esther Nørregård-Nielsen, der sammen med cand.jur. Nell Rasmussen står bag undersøgelsen, siger, at ofrene ofte har delt deres ultimative frygt med omgivelserne.

- Mange har nævnt over for andre, at det var galt hjemme, og at de var bange for, at de selv eller børnene ville blive slået ihjel, siger Esther Nørregård-Nielsen.

Manglen på indgriben står i kontrast til den holdningsundersøgelse, foretaget blandt en repræsentativ del af befolkningen, som indgår i projektet.

I den svarer ni ud af ti, at de synes, at det er rigtigt at blande sig, hvis man er vidende om vold i et parforhold. Kun syv procent mener, at partnervold er en privat sag.

Når de gode intentioner sjældent føres ud i virkeligheden, så skyldes det ifølge undersøgelsen især frygten for at gøre noget, som er uacceptabelt i andres øjne.

Og her er det udbredt blandt de adspurgte at tro, at andre mener, at det er utidigt at blande sig.

- Vi har en frygt for at gøre noget, som andre vil se på med misbilligelse, og derfor lader vi alle være med at blande os. I vores iver for at tilpasse os omverdenen overhører vi vores indre normer og moral, siger Esther Nørregård-Nielsen.

/ritzau/