Voldgiftsret: Kinas krav i omstridt farvand er ulovlige

Skrevet af admin

12/07/2016

Dagens topnyheder

Den Faste Voldgiftsret i Haag afviser Kinas krav på områder i en omstridt del af Det Sydkinesiske Hav. Dommen udløser vrede i regeringen i Beijing.

- Der er intet retligt grundlag for Kinas påstand om historisk ret til ressourcer i farvandet inden for de ni streger, hedder det i dommen.

De ni streger blev optegnet på et kort af Kinas kommunistiske styre i 1947, og de omfatter en stor del af farvandet.

I dommen på 497 sider skriver dommerne også, at Kinas patruljer og byggearbejde i farvandet har været til fare for filippinske fiskerbåde og påført uoprettelig skade på koralrev.

Kina hverken anerkender eller accepterer dommen fra Den Faste Voldgiftsret, skriver det kinesiske nyhedsbureauet Xinhua ifølge AFP.

- Kina vil blive rasende. Helt sikkert i retorikken, men sandsynligvis også gennem en mere aggressiv fremfærd på havet, siger Ian Storey, som er analytiker ved Yusof Ishak Institute i Singapore.

I en meddelelse fra forsvarsministeriet i Beijing hedder det, at Kinas flåde fortsat vil patruljere og sikre det omstridte farvand uanset dommen.

Filippinerne rejste sagen i 2013, og Kina har lige siden nægtet at anerkende voldgiftsretten. Kineserne har boykottet høringer i sagen.

Ikke desto mindre har både Kina og Filippinerne underskrevet FN's Havretskonvention, som er den retlige ramme for voldgiftsretten.

Kina gør meget omfattende krav i Det Sydkinesiske Hav. Nogle af de øer, som kineserne gør krav på, ligger meget langt fra Kina - og meget tæt på andre lande.

Det gælder Filippinerne, Malaysia og Vietnam.

Amerikanerne, der har patruljeret Det Sydkinesiske Hav i årevis, vil ikke anerkende kinesernes krav på området. Skibe fra flåden sejler jævnligt tæt forbi øerne, for at vise at de ikke accepterer Kinas krav.

På flere øer har Kina igangsat store byggeprojekter. På en lille ø har landet bygget en landingsbane.

Den amerikanske flåde har et stort hangarskib og kampfly i farvandet, og Kina har gennemført militære øvelser før afgørelsen fra voldgiftsretten.

/ritzau/