Voldsomme uroligheder på afsides australsk asylø

Der er meldinger om et decideret oprør på den afsidesliggende australske ø Juleøen, hvor landet har placeret et asylcenter.

Ifølge flere kilder har vagterne på stedet trukket sig væk, og flere dele af asylcentret er ved at blive brændt ned, skriver The Sydney Morning Herald og ABC News.

De australske myndigheder bekræfter, at der har været "uroligheder", men siger, at sikkerheden er på plads i området.

- Selvom der er meldinger om ødelæggelser inde i centret, betegnes området som sikkert. Der er ingen meldinger om tilskadekomne, skriver immigrationsmyndighederne i en meddelelse.

Australien sender bådmigranter, der søger asyl, til ølejre som den på Juleøen. Hvis de får asyl, kommer de ikke til det australske fastland, men eksempelvis Cambodja, som Australien betaler for at tage imod flygtningene.

En newzealænder på stedet siger til ABC, at vagterne er flygtet fra et oprør.

- Kantinen er blevet fuldstændig smadret, der er ingen sikkerhed, der er ingen redningsfolk, der er ingen grænsebetjente, ingen vagter. Der er ingenting, siger Ricky Downs.

- De er væk, de gik i panik og smuttede, siger han om vagterne.

På det seneste er en del newzealændere blevet sendt til Juleøen på grund af nye politiske retningslinjer, hvor man ønsker at fratage nabolandets statsborgere deres visum, hvis de har begået alvorlig kriminalitet.

Talsmand for gruppen Refugee Action Coalition Ian Rintoul siger ifølge The Sydney Morning Herald, at der er blevet sat ild til flere steder i centret, og at nogle vægge og hegn er blevet væltet.

Selskabet Serco, der står for sikkerheden på stedet, har ikke kommenteret urolighederne.

Oprøret skulle være blevet udløst af, at en iransk asylansøger søndag blev fundet død på øen, efter at han var flygtet fra centret. Det er uvist, hvordan han mistede livet.

/ritzau/

Dagens Gossip