Voldtægt skal gøres til en krigsforbrydelse, mener Angelina Jolie og G8

På et møde i London har G8-landenes udenrigsministre ifølge AFP besluttet at arbejde for at få voldtægter under væbnede konflikter kategoriseret som en krigsforbrydelse. Aftalen indebærer en investering på 200 millioner kroner, der skal bruges på at bekæmpe det, som den britiske udenrigsminister William Hague kalder »en af de største og mest vedvarende uretfærdigheder i verden«.

»Jeg er glad for at kunne annoncere, at vi har indgået en historisk aftale, hvor vi lover at samarbejde om at sætte en stopper for seksuelle overgreb i konfliktzoner,« siger William Hague ifølge AFP.

Den særlige udsending for FNs Flygtningehøjkommissariat, Hollywood-skuespillerinden Angelina Jolie, hylder i en tale initiativet fra G8-landene.

»Voldtægt er ikke et kvindespørgsmål, det er ikke et humanitært spørgsmål, det er et globalt spørgsmål, og det fortjener at stå øverst på dagsordenen,« siger Angelina Jolie.

Hun mener, at voldtægtsofre længe har været »de glemte krigsofre, uden ansvar for nogen skader, men med den største smerte«.

Aftalen forpligter G8-landene til at udarbejde en protokol for, hvordan man skal efterforske og retsforfølge seksuelle overgreb i konflikter, ligesom man skal indføre nye metoder til, hvordan soldater skal håndtere voldtægter i krigszoner.

G8 består af USA, Storbritannien, Rusland, Japan, Italien, Tyskland, Frankrig og Canada.

Dagens Gossip