Volkswagen-chef skal stå skoleret i skandalesag

Den administrerende direktør hos Volkswagen, Martin Winterkorn, kommer onsdag til at stå ret over for bilproducentens bestyrelse for at fortælle sin version af skandalen, der omhandler software, som er fremstillet for at pynte på målinger af Volkswagens dieselbilers forurening.

Det skriver Bloomberg News ifølge Ritzau Finans onsdag morgen, efter at sagen over flere dage har betydet markante kursfald og stor kritik af verdens største bilkoncern.

Bestyrelsen holdt krisemøde tirsdag aften, men der er ikke kommet nogen oplysninger ud om, hvad der blev drøftet, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Ovenpå sagen har der været spekuleret i, hvorvidt bestyrelsen kan finde på at afskedige Martin Winterkorn og i stedet erstatte ham med Porsches topchef, Matthias Müller. Det har en talsmand for Volkswagen indtil videre afvist.

Men avisen Hannoversche Allgemeine Zeitung skriver, at hovedaktionærerne har mistet tilliden til den administrerende direktør, mens iagttagere vurderer, at hans job hænger i en tynd tråd.

Når Winterkorn onsdag skal forklare sig over for bestyrelsen, vil bestyrelsesmedlemmerne blandt andet kræve svar på, om han kendte til et scenarie, der havde til formål at narre lovgivere og forbrugere om emissionen af dieselmotorer installeret i 11 millioner biler verden over.

Det erfarer Bloomberg News fra en kilde tæt på sagen.

Ifølge USA's miljøagentur, EPA, har den tyske bilkoncern med sin software fået dieseldrevne biler til at forurene voldsomt med miljø- og sundhedsfarlige stoffer, mens de kørte rundt på amerikanske veje.

Bilerne stoppede imidlertid straks udledningerne og opførte sig miljømæssigt eksemplarisk, når de blev kaldt til kontrol.

/ritzau/

Dagens Gossip