Volkswagen indgår milliardforlig i USA efter dieselgate

De amerikanske myndigheder bekræfter tirsdag, at Volkswagen sætter 15,3 milliarder dollar (over 100 milliarder kroner) af til at rette op på dieselskandalen, viser et retsdokument.

Det amerikanske justitsministerium har i dekret givet samtykke til dokumentet, der viser, at VW afsætter godt 10 milliarder dollar (67 milliarder kroner) til tilbagekøb af biler og reparationer.

De andre fem milliarder (34 milliarder kroner) går til en miljøfond og til bøder og andre afgifter.

Desuden har VW ifølge en kilde tæt på sagen indgået et separat forlig med de fleste af de amerikanske delstater, som vil koste bilproducenten mindst 600 millioner dollar (godt fire milliarder kroner).

Den samlede sum er fem milliarder dollar (34 milliarder kroner) højere end det beløb, som blev nævnt i mange medier torsdag i sidste uge.

Det tyske selskab har formelt indgået forliget i en domstol i San Francisco. Forliget, som er det største i USA's historie, blev offentliggjort i New York.

Skandalen begyndte i september 2015, og tilbagekøbsprisen skal baseres på værdien af bilerne før skandalen. I april satte VW 16,2 milliarder euro til side for at dække skandalens omkostninger på verdensplan.

Volkswagen har afvist at kommentere detaljer i forliget.

En tidligere chefanklager har vurderet, at VW med forliget ikke kan lægge sagen bag sig på trods af et stort ønske herom.

- Det er tydeligt, at VW desperat har brug for at lægge denne forfærdelige sag bag sig, da de har forhandlet dette forlig på rekordtid.

- Selskabets retsproblemer vil dog ikke stoppe her, siger David M. Uhlmann, der er tidligere chefanklager i det amerikanske justitsministerium og nuværende juraprofessor, til New York Times.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip