Vollsmose-vælgere: Mange forstår ikke demokratiet

Skrevet af admin

19/11/2013

Dagens topnyheder

En næsten 20 meter lang kø af vælgere stod tirsdag morgen klar til at sætte deres krydser, da formanden for valgstyrerne på Abildgårdskolen i Odense-bydelen Vollsmose piftede kommunalvalget i gang.

Som få andre steder i landet er vælgerkorpset her sammensat af etniske minoriteter, men alligevel er der på valgdagen et overvejende flertal af etnisk danske vælgere.

Én af de første ud af stemmeboksene er dog 40-årige Soner Oksuz fra Tyrkiet. Han mener, at flere af Vollsmose-beboerne undlader at stemme, fordi de har vanskeligt ved at forstå den demokratiske tradition.

- Mange af borgerne herude kommer fra lande, som ikke har den samme demokratiske tradition, så for dem kommer det ikke naturligt. Det kan være svært for dem at forstå, siger Soner Oksuz.

Det er ikke første gang, at han giver sin mening til kende ved et valg. For som han siger:

- Jeg lever i et demokratisk land, og derfor er det vigtigt for mig, at også jeg får indflydelse på det samfund, jeg lever i.

Kun omkring 37 procent af landets indvandrere og efterkommere stemte ved kommunalvalget i 2009. Og som på landsplan kæmper man også i Odense med særlig lav valgdeltagelse blandt kommunens indvandrere.

Den 31-årige Basram, der ikke ønsker sit efternavn frem, er født i Libanon og har i dag afgivet sin første stemme ved et kommunalvalg.

Han forstår godt, hvorfor flere af beboerne i Vollsmose bliver hjemme i stedet for at tage den korte tur op på skolen og gennem stemmeboksen.

- Tidligere var jeg selv ligeglad og tænkte, at min ene stemme ikke kunne ændre noget. Og sådan er der stadig mange, der har det, tror jeg. Jeg kender i hvert fald mange, som ikke stemmer, siger han.

Umiddelbart efter ham træder 51-årige Abdurrezak Ameri frem for at aflevere sin gule og sin hvide stemmeseddel.

Den velklædte tuneser er ikke helt enig i Basrams forklaring på den lave valgdeltagelse. Han mener i stedet, at Vollsmoses borgere føler sig udenfor i kommunen, og at flere af dem ikke kan finde en kandidat, som, de føler, repræsenterer dem.

- Jeg tror eksempelvis, at der er rigtig mange, som ikke stemmer i dag, fordi de ikke tror, at der er forskel på partiernes integrationspolitik, siger han.

I Odense har meningsmålingerne op til valgdagen tydet på, at byens socialdemokratiske borgmester, Anker Boye, kan blive siddende på posten.

Op af formiddagen tropper han pludselig op på Abildgårdskolen. Her giver borgmesteren hånd og taler med vælgerne og skolens elever, og samtidig roser han den kommunale indsats for at få flere indvandrere og efterkommere til at stemme.

- Jeg håber naturligvis, at stemmeprocenten her i området stiger. Og jeg tror på, at nogle af de initiativer, som vi har iværksat i kommunen, men også på landsplan, kan hjælpe borgerne til at forstå, hvor vigtig deres stemme er, siger Anker Boye.

/ritzau/