Vores æbler bliver mindre sprøde

Global opvarmning får æbler til at miste noget af deres sprødhed og gør dem også sødere, viser en ny undersøgelse baseret på data indsamlet fra 1970 til 2010 i to japanske frugtplantager.

Forskerne bag undersøgelsen siger, at der klare beviser på, at klimaforandringer har indvirkninger på æblers smag og konsistens.

- Det er forandringer, som kan være forårsaget af tidligere modenhed og højere temperaturer, skriver de om undersøgelsen, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet Nature Scientific Reports.

Der produceres omkring 60 millioner ton æbler årligt, hvilket giver æblet en tredjeplads på listen over populæreste frugter (efter tomater og bananer).

Tidligere undersøgelser har vist, at den globale opvarmning får æbler til at blomstre tidligere, og at høsten af æbler påvirkes af regn og temperaturer.

På æbleplantagerne, hvor undersøgelserne er foretaget, er der i hvert årti målt stigninger i lufttemperaturerne på 0,31 og 0,34 grader Celsius.

Frugtplantagerne blev udvalgt af forskerne, fordi de ikke har ændret ved dyrkning og arbejdsgange i lange perioder.

De data, som er indsamlet gennem årene, dækker blandt andet over målinger af syre, sukkerkoncentration og frugtkonsistens.

- Vi mener, at et sødere æble er en positiv ting, mens tabet af fasthed er en negativ ting, siger Toshihiko Sugiura fra det Nationale Institut for Videnskab om Frugttræer i Fujimoto.

Undersøgelsen tyder på, at "smag og egenskaber omkring æblernes konsistens er under forandring på markedet i et langsigtet perspektiv, selv om forbrugerne måske ikke bemærker ændringerne."

Det er første gang, at klimaforandringers indvirkning på fødevarer er blevet påvist, siger forskerne bag undersøgelsen.

/ritzau/AFP

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip