Vred Obama efter massedrab: Det er vores egen skyld

USA er nødt til at ændre sine våbenlove, hvis tragedier som den, der torsdag har udspillet sig på et college i Oregon, skal undgås i fremtiden.

Det siger præsident Barack Obama på et pressemøde i Det Hvide Hus efter det seneste skoleskyderi i USA.

Her er mindst ti personer blevet dræbt og mange såret af en bevæbnet mand.

Den formodede gerningsmand er selv blevet dræbt i en skudveksling med politiet.

- Denne gang er det så i Oregon, og over hele USA sidder der nu familier, hvis liv er blevet ændret for evigt. Endnu et lokalsamfund er lammet af sorg. Forældre over hele landet er bange, fordi deres familie eller børn (kan være blandt ofrene, red.), siger Obama.

Han har i sin tid som præsident flere gange forsøgt at overtale Kongressen til at skærpe våbenlovgivningen. Men uden held.

- Som jeg siger hver gang, vi oplever et af disse masseskyderier: Amerika vil bede for ofrene og deres familier. Men tanker og bønner er bare ikke nok. Det gør intet for at forhindre disse massakrer i USA - i næste uge eller om nogle måneder.

- Hver gang det sker, vil jeg påstå, at vi faktisk kan gøre noget ved det. Men det kræver en lovændring. Det er ikke noget, jeg kan gøre på egen hånd. Jeg har brug for hjælp fra lovgiverne. Det er et politisk valg, siger Obama.

Argumentet om, at skyderierne ofte udføres af mentalt forstyrrede personer, forklarer ifølge Obama ikke det høje antal skoleskyderier i USA.

- Vi er ikke det eneste land på kloden, der har personer med mentale sygdomme, som ønsker at skade andre. Men vi er det eneste udviklede land på kloden, som med få måneders mellemrum oplever disse masseskyderier, siger han.

Siden nedskydningen af 26 personer, heriblandt 20 børn, på Sandy Hook-skolen i december 2012 er der ifølge The New York Times registreret 142 tilfælde af skyderier på amerikanske skoler. Tallet omfatter også episoder med våben, hvor ingen er kommet til skade.

Og Kongressen har et medansvar, mener Obama.

- Vi er kollektivt ansvarlige over for de familier, der mister deres kære på grund af vores manglende handlinger, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip