Vrede i Kina over Dalai Lamas besøg i USA

Kina udtrykker fredag harme over Dalai Lamas møder med amerikanske kongresmedlemmer, og det opfordrer Washington til at lægge afstand til en mand, som i Beijing opfattes som "en separatist, der dækker sig bag religion."

Den tibetanske åndelige eksilleder åbnede torsdag en session i Senatet, efter at han i sidste måned mødte præsident Barack Obama i Det Hvide Hus. Kina opfordrer fredag de amerikanske politikere til ændre kurs i forhold til Tibet.

- Dalai Lama er en eksilpolitiker, som længe har deltaget i antikinesiske separatistiske aktiviteter under dække af religion, siger en talsmand for det kinesiske udenrigsministerium.

- Kina opfordrer den amerikanske kongres til at leve op til at anerkende Tibet som en del af Kina - og stoppe støtte til tibetansk uafhængighed, og til at stoppe enhver indblanding i Kinas interne anliggender, siger han.

Over 120 tibetanere har sat ild til sig selv i de seneste år for at vise deres vrede og frustration over Kinas kontrol over deres religiøse, kulturelle og politiske frihed.

I Senatet sagde den fremtrædende Nancy Pelosi fra Demokraterne, at "begivenhederne i Tibet er en udfordring for verdens samvittighed."

Da Dalai Lama mødte Obama i februar gik der knap en time, før den kinesiske regering hidkaldte en repræsentant for den amerikanske ambassade i Beijing for at udtrykke foragt.

Kina har tidligere brugt sin økonomiske styrke til at hævne sig på lande, der har kontakt med Dalai Lama. Det har blandt andet ramt Danmark og Norge.

Under sit møde med Dalai Lama gentog Obama sin støtte til Tibets særegne religiøse, kulturelle og sproglige traditioner. Han fremhævede også menneskerettighedernes betydning, fremgår det af en erklæring fra Det Hvide Hus.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip