Vrede over ambassadelukninger

Lige op til offentliggørelsen af en storstilet spareplan fra Udenrigsministeriet, advarer en stribe af erhvervslivets førende organisationer om, at besparelserne vil være direkte skadelige for eksporten og koste Danmark dyrt, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag. nbsp;

Spareplanen vil skære ned på antallet af danske ambassader og ændre på udenrigstjenestens struktur.

- Ambassadelukninger vil være skadelige for dansk eksport. Der findes ikke nogen ambassader i dag, som er overflødige, siger Peter Thagesen, afsætningspolitisk chef i Dansk Industri (DI).

Både DI, Dansk Erhverv, Håndværksrådet og Landbrug & Fødevarer peger på, at 750.000 danske arbejdspladser er afhængige af eksporten, som er den vigtigste vækstmotor for dansk økonomi.

Regeringens mål med planen er, at Udenrigsministeriet skal spare cirka 190 millioner kroner frem mod 2017. Det skal blandt andet ske ved at lukke en række af de 74 ambassader, som Danmark har verden over i dag.

Ifølge kilder tæt på processen tegner det til, at planen vil medføre, at otte danske ambassader i Europa må lade livet. Udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) ønsker ikke at kommentere kritikken.

/ritzau/

Dagens Gossip