Vuelta-sejr til amerikansk 'bedstefar' med slag i

Der kan godt være nogle, der syntes, det gik vildt meget opad på afslutningen af Vueltaens 9. etape søndag, hvor man så selv erfarne bjergryttere zigzagge ind over målstregen efter en kort, men uhyre stejl afslutning med stigningsprocenter på over 25.

Men i Vuelta a Espana er der ingen nåde for rytterne, så mandagens 10.etape fra Torredelcampo til Güéjar Sierra/Alto Hazallanas bød på endnu en voldsom afslutning opad. Denne gang over næsten otte kilometer og uden for kategori.

De afsluttende kilometer bød på én lang nådesløs stigning, der flere gang havde en stigningsgrad på 20 procent, og selv om der var flere udbrydere foran favoritterne, da disse kørte ind på den afsluttende stigning, stod det hurtigt klart, at det var klassement-rytterne, mandagens etape kom til at handle om.

Den første offensiv kom fra Astana, og det var holdets dansker Jakob Fuglsang, der blev sat i spidsen for feltet med sin kaptajn Vincenzo Nibali på hjul og med opgaven at ryste så mange af konkurrenterne af med et opskruet tempo.

Danskeren gav sig fuldt ud og spredte favoritterne over hele bjerget, inden Nibali tog over med kun få konkurrenter tilbage at duellere med.

Astana-kaptajnen så ud til at tro, at han havde fri bane til etapesejren, men var det tilfældet, havde han forregnet sig. For feltets 'bedstefar', den 41-årige Chris Horner fra Radioshack Leopard, slog igen og stak af fra alle i et vanvittigt ryk, mens Nibali blev hængende tilbage i en gruppe, hvor landsmanden og ærkerivalen Ivan Basso konstant udfordrede, mens Saxo-Tinkoffs Nicolas Roche havde sit hyr med at hænge på, og den førende Daniel Moreno var helt væk.

Basso prøvede flere gange at stikke fra Nibali, der dog til sidst fandt det ekstra gear til at afgøre den interne italienske duel og rykke sig fra af modstanderne.

Men Chris Horner kunne Nibali ikke fange. For amerikaneren bankede en af løbets helt store favoritter med hele 48 sekunder, mens de øvrige konkurrenter var over et minut efter.

Dermed er Chris Horner også ny mand i løbets førertrøje, mens dens hidtidige ejer, Katushas Daniel Moreno, blev dagens helt store taber og kom i mål flere minutter efter den vindende amerikaner, der nu har vundet to sejre i årets Vuelta a Espana.

Dagens Gossip