Vulkan tæt på atomkraftværk i Japan rumler

En vulkan i nærheden af et netop genstartet atomkraftværk i Japan viser foruroligende tegn på øget aktivitet.

Beboerne i nærheden af Sakurajima-vulkanen er blevet advaret om, at de skal gøre sig klar til en eventuel evakuering.

- Der er fare for, at sten vil regne ned over områderne omkring bjerget, så vi advarer indbyggerne på disse steder om at forberede sig på evakuering, hedder det i en meddelelse fra Japans meteorologiske institut.

Vulkanen på øen Kyushu er blandt de mest aktive i Japan med nærmest kontinuerlige, mindre udbrud. Men nu frygter eksperterne, at en større kraftudladning er under opbygning.

Det seneste større udbrud fandt sted for to år siden, da aske blev slynget op i fem kilometers højde.

Sakurajima-vulkanen ligger omkring 50 kilometer fra atomkraftværket Sendai, som trods protester fra flere sider blev genstartet tirsdag i denne uge.

Det er den første af landets atomreaktorer, der bliver genstartet, efter at regeringen i Tokyo i 2013 lukkede helt ned for sit atomprogram på grund af ulykken på Fukushima-værket to år forinden.

Regeringen lovede efter ulykken helt at udfase den omstridte energiform, men ændrede holdning i 2014.

Japans premierminister, Shinzo Abe, har forsikret befolkningen om, at nye sikkerhedskrav til atomkraftværkerne gør dem mere sikre at bruge end inden Fukushima-ulykken i 2011.

Men ikke alle japanere føler sig overbevist, og atommodstandere har jævnligt protesteret foran premierministerens bolig i Tokyo.

Atomkraft udgjorde tidligere omkring en fjerdedel af Japans energiforsyning, og det har siden katastrofen på Fukushima været Abes håb, at landets omkring et halvt hundrede atomreaktorer igen vil komme til at forsyne landet med kernekraft.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip