Vulkan tæt på atomkraftværk i udbrud i det sydlige Japan

Skrevet af admin

05/02/2016

Dagens topnyheder

Den japanske vulkan Sakurajima er i eksplosivt udbrud og sender kaskader af lava op mod aftenhimlen, rapporterer Reuters. Vulkanen ligger 50 kilometer fra atomkraftværk.

Vulkanen ligger på den sydlige ø Kyushu.

- Lava strømmer nedad bjergsiderne, skriver nyhedsbureauerne, som rapporterer om askeskyer, der er er næsten to kilometer høje.

Der er ikke umiddelbart rapporter om tilskadekomne eller omfattende ødelæggelser.

Japan meteorologiske institut, som sender dramatiske billeder af vulkanudbruddet, siger, at Sakurajima i det sydlige område Kagoshima gik i udbrud klokken 18:56 fredag. (klokken 10:56 dansk tid).

Meteorologerne forhøjede alarmberedskabet i området, hvor der er hundredvis af små vulkanudbrud hvert år.

- Det ser ud til, at sten er blevet slynget omkring to kilometer væk fra krateret, men området ligger i ret stor afstand fra bebyggede områder, siger en professor, der har studeret vulkanen, Kazuhiro Ishihara fra Kyotos universitet.

Ishihara vurderer, at det igangværende udbrud ikke vil være alvorligt.

Atomkraftværket Sendai, som drives af elgiganten Kyushu Electric Power, ligger på samme ø som vulkanen. Atomkraftværket var sammen med en lang række andre atomkraftværker i Japan lukket i en lang periode, efter at et jordskælv og en tsunami i 2011 ødelagde et atomkraftværk nord for Tokyo.

Kraftværket på Kyushu blev sat i drift igen sidste år.

Japan har over 100 aktive vulkaner og ligger på en seismisk aktiv hestesko - en "ring af ild" - som består af aktive orkaner og jordskælvsområder på randen af Stillehavet.

/ritzau/Reuters