Vulkanen Sinabung buldrer: 6000 evakueret på Sumatra

Skrevet af admin

03/06/2015

Dagens topnyheder

Over 6000 indbyggere på den indonesiske ø Sumatra er onsdag blevet evakueret, efter at vulkanen Sinabung er begyndt at vise tegn på et muligt udbrud.

- Varslet for vulkanen er hævet til højeste niveau, siger Sutopo Purwo Nugroho, talsmand for det nationale kriseberedskab.

Han oplyser, at der er observeret en betydelig stigning i vulkanens aktivitet. Sinabung regnes som værende ustabil, og beboerne i nærheden er blevet bedt om at tage i sikkerhed.

Ifølge myndighederne gælder opfordringen om at søge væk for 6179 personer fordelt på 2053 familier. Det er det antal mennesker, der bor på vulkanens sydøstlige skråning.

370 familier, der bor inden for en radius af tre kilometer af vulkanen, får desuden hjælp af myndighederne til at forlade området.

Den 2460 meter høje vulkan har siden slutningen af 2013 været i udbrud flere gange. 16 mennesker blev dræbt og titusindvis forflyttet ved et udbrud i februar 2014.

Sinabung var ellers stille i omkring 400 år, indtil den så småt begyndte at røre på sig igen i 2010.

Indonesien har den største koncentration af vulkaner i verden med omkring 500 af slagsen, hvoraf de 129 er aktive.

Landets mest aktive vulkan, Merapi, dræbte flere end 350 mennesker i en serie af udbrud i 2010.

Indonesien, der med sine omkring 250 millioner indbyggere er verdens fjerdemest folkerige stat, er relativt ofte udsat for naturkatastrofer som jordskælv, tsunamier, oversvømmelser og vulkanudbrud.

Det kæmpemæssige ø-rige ligger på Stillehavets Ildring, hvor kontinentalplader mødes og forårsager kraftig vulkansk og seismisk aktivitet.

/ritzau/dpa