VVS-branche: Kvalitet er vigtigere end måltal

Regeringen har meldt ud, at den er klar til at sætte tal på antallet af unge, der fremover skal tage en erhvervsuddannelse.

Men den udmelding vækker ikke stor begejstring hos brancheforeningen Blik og Rørarbejderforbundet, der repræsenterer flere end 10.000 medlemmer i VVS-branchen.

- Det vigtigste er ikke at sætte tal på. Det er meget vigtigere, at vi får en erhvervsuddannelse, der er værd at søge. Og det er saftsuseme svært at tiltrække unge til en uddannelse, hvor de hele tiden hører om alle dem, der ikke kan få en læreplads, siger formand Max Meyer til Newspaq.

Siden 2001 er antallet af unge, der tager en erhvervsuddannelse faldet fra omkring 30 procent til 18,8 procent i år.

Men det er ikke antallet af studerende, der skaber størst bekymring i VVS-branchen. I de senere år har de nemlig uddannet næsten dobbelt så mange, som de har beholdt. Mange unge har derfor valgt at forlade branchen med svendebrevet i hånden.

- Jeg vil aldrig gå ud og skaffe så mange studerende, hvis der ikke er praktikpladser i den anden ende. Det er meget vigtigere, at de unge har en vis sikkerhed for, at de kan få en praktikplads og at der er et job at få i den anden ende.

De Radikales uddannelsesordfører Lotte Rod understreger over for Altinget.dk, at målsætningen for erhvervsskolerne ikke kan stå alene. Det skal blandt andet gøres lettere for eleverne at læse videre, efter svendebrevet er kommet i hus, mener hun.

Og det synspunkt kan formand Max Meyer godt tilslutte sig.

- Jeg tror ikke, at det at tage en erhvervsuddannelse vil være en endelig uddannelse i fremtiden. Dem, der søger en erhvervsuddannelse, er typisk gået ud af skolen ret tidligt, og jeg kan sagtens forestille mig, at man fremover arbejder 10-20 år som håndværker, hvorefter man har mulighed for at videreuddanne sig.

Dagens Gossip