VW-direktør siger undskyld til aktionærer for skandale

Det er en direktør fuld af anger, der onsdag indleder et møde for aktionærerne i den tyske bilfabrik VW efter afsløringer om svindel med de tyske VW-dieselbilers udledninger.

- På vegne af Volkswagen-gruppen og alle, som arbejder her, så siger jeg undskyld til jer aktionærer for, at jeres tillid til Volkswagen er blevet underløbet, siger Matthias Müller på den årlige generalforsamling i VW.

- Denne forsømmelse går imod alt, hvad Volkswagen står for, bedyrer han.

Det er første gang, at aktionærerne har lejlighed til at være sammen, siden skandalen blev afsløret sidste efterår.

Det var de amerikanske miljømyndigheder, som afslørede, at en lang række af VW's biler reelt svinede langt mere, end bilkontroller viste.

VW var i stand til at holde bilernes reelle udledning skjult med et stykke elektronik. Udledningen blev reduceret, når udstyret registrerede, at en bil var til syn eller kontrol i et laboratorium.

Skandalen har kastet bilgiganten ud i sin største krise nogensinde.

Volkswagen er stadig langt fra at have afsluttet skandalen, der kommer til at koste den tyske bilproducent et endnu ukendt milliardbeløb.

Virksomheden har udsigt til at få et væld af bøder fra myndigheder og sagsanlæg fra både kunder og aktionærer.

Aktionærerne benyttede da også onsdagens møde i den nordtyske by Hannover til at få afløb for noget af deres vrede over den måde, Volkswagens ledelse har håndteret skandalen.

To dage inden mødet har anklagere oplyst, at den tidligere VW-topchef Martin Winterkorn er under efterforskning, fordi han angiveligt har manipuleret med markederne ved at tilbageholde oplysninger om svindlen med udledninger.

Også et tidligere bestyrelsesmedlem er under efterforskning på grund af sin mulige rolle i svindelsagen.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip