VW-ingeniører følte sig presset af topchef til at snyde

Adskillige ingeniører fra de tyske Volkswagen-fabrikker indrømmer nu at have snydt i forhold til måling af hvor meget kulstofdioxid VW-bilerne har udledt, da de mål, som den tidligere topchef Martin Winterkorn havde sat for bilernes præstation, var svære at opfylde.

Det skriver den tyske avis Bild ifølge nyhedsbureauet Reuters.

VW-ingeniørerne svindlede blandt andet med bilernes dæktryk og blandede dieselolie sammen med motorolie for at få bilerne til at bruge mindre brændstof. Bedrageriet begyndte tilbage i 2013, og fortsatte indtil foråret i 2015, hvor det blev opdaget.

- Ansatte hos VW har i en intern undersøgelse indikeret, at der var uregelmæssigheder i forhold til kontrollen af data vedrørende brændstofforbrug. Hvordan dette er foregået, er stadig ved at blive undersøgt, siger en talsmand fra VW.

Volkswagen sagde tirsdag, at de har løjet brændstofforbruget og udledningen af kulstofdioxid lavere, end det reelt er, på omtrent 800.000 biler, der er solgt i Europa, og at bilkoncernen vil betale eventuelle ekstra omkostninger i forbindelse med afgifter og skatter, der måske kan ramme bilejerne.

Ifølge Bild sagde tidligere direktør Winterkorn til en bilmesse i Genève i 2012, at Volkswagen ville reducere sit CO2-udslip med 30 procent inden 2015. Ingeniørerne turde angiveligt ikke fortælle ham, at det ville ville blive yderst vanskeligt at nå.

Volkswagen-koncernen har afvist at kommentere, hvorvidt virksomhedens kultur eller Winterkorns ledelsesstil har været en faktor, der har haft nogen indflydelse på snyderiet.

Winterkorn trak sig fra posten som øverste chef for Volkswagen i september.

En ingeniør, som arbejder i Volkswagens hovedkvarter i Wolfsburg, brød i slutningen af oktober tavsheden og fortalte sine overordnede om det omfattende bedrageri.

Den tyske avis fortæller, at VW er ved at undersøge, hvem der eventuelt skal fyres i kølvandet på afsløringerne, men ingeniøren der gik til sine overordnede er ikke i farezonen.

- Vi kan ikke straffe én, som har taget så modig en beslutning, siger en unavngiven person i VW's ledelse ifølge Bild.

Skandalen begyndte at rulle, da Volkswagen i september erkendte, at koncernen havde indrettet millioner af dieselbilers software på en måde, så bilerne under test fremstår som mere miljøvenlige, end de er under almindelig kørsel på vejene.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip