Wada: 736 dopingprøver mislykket i Rusland

Skrevet af admin

15/06/2016

Mest læste i dag

736 gange har man forsøgt at tage en dopingprøve uden succes i Rusland mellem 15. februar og 29. maj.

Det fremgår af en rapport, som Det Internationale Antidopingagentur (Wada) onsdag offentliggjorde omkring forholdene i Rusland.

Rapporten kommer blot få dage før, Det Internationale Atletikforbund (IAAF) beslutter, om russiske atleter får lov at deltage ved sommerens OL i Rio de Janeiro.

De russiske atleter har været udelukket fra at deltage i konkurrencer siden november i fjor, da en anden Wada-rapport berettede om systematisk doping i Rusland.

I rapporten fremgår det, at de 736 prøver har været umulige at tage på grund af forskellige forhold.

I 669 tilfælde har det været indsamlingsproblemer, der har været årsagen, fremgår det af Wadas rapport.

To gange er en planlagt test mislykket, fordi atleter har stoppet karrieren.

I 25 tilfælde skyldes det, at atleter har ændret i deres "whereabouts".

40 manglende prøver skyldes "andre årsager", mens det 22 gange er blevet afvist at teste ved konkurrencer.

Rapporten beskriver også, hvordan dopingkontrollanter i flere tilfælde er blevet truet eller intimideret af bevæbnede, russiske sikkerhedsfolk fra sikkerhedstjenesten FSB, når man har forsøgt at teste i russiske byer med meget militær.

Ifølge Wada har russiske atleter i perioden ofte nævnt deres hjemby som værende en by med meget militær, fordi det er vanskeligere at få adgang til at teste i disse byer.

I rapporten fremgår det også, at en kvindelig, russisk atlet har forsøgt at afgive en urinprøve ved hjælp af en beholder, som var indsat i hendes krop.

- Da hun forsøgte at benytte beholderen, så dryppede det ned på gulvet og ikke ind i opsamlingsbeholderen, lyder det i rapporten.

Efterfølgende smed atleten beholderen fra sig og forsøgte at bestikke dopingkontrollanten.

Det beskrives også, hvordan en anden atlet tog flugten fra et mixed zone-område i forsøget på at undgå at blive dopingtestet, mens en tredje atlet forlod et stadion under konkurrence og var umulig at finde frem til efterfølgende for kontrollanterne.

Ved de russiske mesterskaber i kapgang 27. februar mødte 15 atleter enten ikke op, trak sig eller blev diskvalificeret på forhånd på mystisk vis, fremgår det af rapporten.

Meldonium var årsag til 49 ud af 52 positive dopingprøver fra 15. februar til 29. maj.

/ritzau/