Wada-kommission: Smid Rusland ud af atletikforbund

Der er angiveligt foregået systematisk doping af russiske atletikudøvere igennem mange år, og positive prøver er forsøgt dækket over.

Det mener i hvert fald en kommission nedsat af antidopingorganisationen Wada, som mandag fremlagde en rapport om mulig snyd i russisk atletik.

Beskyldninger som først blev fremsat af det tyske medie ARD i december sidste år, og som en kommission siden har undersøgt.

Mandag kom kommissionen med sin anbefaling, der lyder; suspender Ruslands atletikforbund fra Det Internationale Atletik Forbund, IAAF, mens mulig systematisk doping undersøges.

Samtidig lyder anbefalingen, at fem russiske atleter og fem trænere udelukkes på livstid for dopingovertrædelser, og at et laboratorium i Moskva skal miste sin licens som antidopinglaboratorie.

Det sker, efter at det tidligere på ugen kom frem, at fransk politi efterforsker en sag, som handler om, at tidligere IAAF-præsident Lamine Diack modtog bestikkelse for at dække over positive dopingprøver.

Ifølge disse anklager modtog Diack over en million euro (7,5 millioner kroner) i bestikkelse fra russiske atleter i 2011 for at dække over positive dopingprøver.

Wada nedsatte en kommission bestående af tidligere Wada-præsident Dick Pound og to yderligere personer, som har efterforsket omstændighederne i den russiske atletikverden.

En stor del af mandagens Wada-rapport blev i øvrigt holdt tilbage fra offentliggørelse, da man ikke ønsker at gribe ind i den efterforskning, som de franske myndigheder foretager i øjeblikket. Den handler om den 82-årige Lamine Diack.

Wada-rapporten nævner ifølge norske NTB Maria Savinova-Farnosova og Jekaterina Poistogova som to af de atleter, der bør udelukkes på livstid. De to vandt henholdsvis guld og bronze ved OL i 2012.

Wada mener også, at OL i London delvist blev saboteret af, at russiske atleter deltog, selv om de burde have været udelukket.

Videre fremgår det af Wada-rapporten, at direktøren for det laboratorium, der bør fratages sin licens ifølge mandagens rapport, destruerede 1417 dopingprøver for at skjule spor.

- Det er skuffende at se omfanget af det her. Det er værre, end vi troede. Jeg håber virkelig, Rusland tager det her med sig og får en ny start.

- Vi anbefaler en udelukkelse for 2016, siger lederen af den nedsatte Wada-kommission, Dick Pound, ifølge NTB ved fremlæggelsen af rapporten.

- Det kan jo være, at der ikke er russiske atleter med ved OL i Brasilien. Jeg håber det ikke, men det kan jo ikke udelukkes, siger Dick Pound.

/ritzau/dpa/NTB

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip