Wall Street Journal: USA har droppet Merkel-spionage

Efterretningstjenesten NSA i USA lytter ikke længere med, når Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og en række andre udenlandske ledere taler i mobiltelefon.

Det skriver avisen Wall Street Journal, der citerer amerikanske embedsmænd for oplysningerne.

Ifølge den amerikanske avis er operationen blevet stoppet, efter at Det Hvide Hus i Washington fandt ud af, at NSA har gang i en aflytningsoperation mod omkring 35 udenlandske ledere.

Det var, skriver avisen, præsident Barack Obama, som i midten af i år beordrede en intern undersøgelse af NSA's elektroniske overvågning, og denne undersøgelse åbenbarede så operationen mod de 35 ledere, herunder Angela Merkel.

Ifølge avisen beordrede Det Hvide Hus så denne operation stoppet.

Embedsmændene siger også til avisen, at det i praksis er umuligt for NSA at holde præsidenten orienteret om alle aflytningsoperationer, fordi der er så mange af dem.

Kilderne siger, at Obama blev orienteret om og godkendte også det, som embedsmændene kalder prioriteter af "brede kollektioner af efterretninger".

Det var således ikke Obama, der traf beslutninger om specifikke efterretningsmål, skriver Wall Street Journal.

- Disse beslutninger blev truffet af NSA. Præsidenten skriver ikke under på sådan noget, siger embedsmændene.

Videre siger de, at det er svært at afslutte et overvågningsprogram, idet for eksempel Angela Merkel, som man så ikke vil aflytte mere, måske kommunikerer med en anden leder, som USA gerne vil aflytte.

Den tyske boulevardavis Bild skrev søndag, at Obama i 2010 blev orienteret af en af NSA's ledere - Keith Alexander - der sagde til præsidenten, at Merkel blev aflyttet.

Talskvinden for NSA, Vanee Vines, afviser imidlertid avisens oplysninger.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip