Wammen vil sikre fremskridt i Serbien-Kosovo-aftale

Det er det budskab, europaminister Nicolai Wammen (S) har med sig, når han mandag og tirsdag besøger Serbien og Kosovo.

»Jeg tager til Serbien og Kosovo for at sende et vigtigt og klart signal til den serbiske og kosovarske regering og befolkning om, at Danmark og EU bakker op om den historiske aftale, de to lande netop har indgået om en normalisering af deres forhold. Det var et historisk og modigt skridt, de der tog. Men jeg vil også understrege, at der ikke er tid til at hvile på laurbærrene nu. Det er vigtigt, at de begge bliver i arbejdstøjet og får gennemført aftalen,« siger europaministeren i en pressemeddelelse.

Wammen besøger Serbiens hovedstad, Beograd, som den første EU-minister siden aftalens indgåelse 19. april. Her skal han mødes med en række medlemmer af den serbiske regering samt repræsentanter for civilsamfundet.

Ministeren besøger også Pristina, hvor han blandt andre skal mødes med sin kosovarske kollega, EU-integrationsminister Citaku, og udstationerede danske soldater.

Fremskridt på området vil ifølge Nicolai Wammen være helt centralt, når EU-landenes stats- og regeringschefer til juni skal se på, om man kan fastsætte en dato for påbegyndelse af EU-optagelsesforhandlinger med Serbien samt forhandlinger om en stabiliserings- og associeringsaftale med Kosovo.

Hovedkernen i de langvarige forhandlinger, der med mægling fra EU blev opnået enighed om i april, var ifølge AFP fremtiden for det serbiske mindretal, der bor i Kosovo, især i den nordlige del af landet, efter at Kosovo løsrev sig fra Serbien i 2008.

Dagens Gossip