Washington offentliggør Hillary Clintons e-mails

Skrevet af admin

01/09/2015

Mest læste i dag

Tusindvis af mails fra Hillary Clinton i hendes tid som USA's udenrigsminister er blevet offentliggjort, deriblandt en del som ifølge det amerikanske udenrigsministerium var fortrolige.

Clinton siger selv, at hendes private computerserver ikke blev brugt til at modtage eller sende hemmeligt stemplede oplysninger. Oplysningen kan kompromittere Clinton, der fører valgkamp som demokratisk præsidentkandidat.

- Jeg tror, det drejer sig om 150 mails, der er fortrolige, siger udenrigsministeriets talsmand, Mark Toner, til journalister. Han siger, at processen med at reevaluere de tilbageværende mails stadig er i gang.

63 andre mails er tidligere blevet omklassificeret og har nu betegnelsen fortrolige. Clinton er belastet af at have brugt en privat server snarere end en officiel regeringsserver, da hun var minister.

Hendes kritikere siger, at hun handlede sådan for at undgå at blive politisk bedømt for sin indsats i udenrigsministeriet. Kritikerne siger samtidig, at hun omgikkes letsindigt med den nationale sikkerhed.

Det er ikke offentliggjort, hvordan hun kan have bragt den nationale sikkerhed i fare.

Clinton henholder sig til, at ingen af de mails, der var på hendes server, var formelt hemmeligt stemplede endsige markeret som "tophemmelige".

Hvis en undersøgelse viser, at hemmelige efterretningsoplysninger blev udvekslet på en ikke-sikker server eller med personer, som ikke burde have haft adgang til dem, vil det kunne få retslige følger for den tidligere førstedame og eksudenrigsminister og hele hendes stab.

En del af de offentliggjorte mails er banale, mens andre er kryptiske og andre igen giver et indblik i hendes arbejde, men de har ikke ført til afsløringer af kritisable handlinger eller udtalelser.

Det fremgår af de mange mails, at Clintons stab var stærkt interesseret i mediernes dækning af udenrigsministeren og hendes arbejde.

Clinton sendte eller modtog i alt 62.320 mails i de år, hvor hun var udenrigsminister mellem 2009 og 2013.

/ritzau/Reuters