Waterfront satte detektiv på kritisk journalist

En overvågning som DSBs nu suspenderede underdirektør Peder Nedergaard Nielsen ifølge BTs oplysninger har været informeret om.

Lars Poulsen sendte 24. august 2012 en mail til Peder Nedergaard Nielsens private mail-konto, hvor han fortalte om overvågningen. Her fremgår det direkte, at privatdetektiven Uffe Bodeholt fra detektivbureauet UIP Consult overvågede journalisten Lars Abild samt tidligere chefredaktør og medarbejder i Waterfront, Karsten Madsen. Det skete på Café Staalvand i Brønshøj ved København.

»Vi er lige blevet ringet op af Uffe Bodeholt, som overvåger Abild. På et møde i dag kl. 10.20-12 fik han overdraget mapper med interne dokumenter fra Karsten Madsen,« står der i mailen fra Lars Poulsen til DSB-direktøren.

Videre i mailen står ligeledes, at Lars Abild fremstod »nervøs« og »usikker« samt, at privatdetektiven i smug havde lavet videooptagelser af Abild og Karsten Madsen. I slutningen af mailen spørger Lars Poulsen, om DSB-direktøren vil mødes og lave en handlingsplan om sagen.

Lars Poulsen har forklaret det advokatfirma, der undersøger hele affæren, at »Waterfront af egen drift iværksatte overvågningen for at varetage DSBs interesser.«

Hele sagen begyndte, da DR-programmet »21 Søndag« den 13. januar afslørede en fortrolig mail fra Waterfront-direktør Lars Poulsen til direktør Nedergaard fra DSB, hvoraf det fremgik, at Waterfront havde ansat Lars Abild - på DSBs regning - for at sikre, at han »ikke skulle presse DSB i medierne«.

Først efter DRs afsløring valgte DSBs generaldirektør, Jesper Lok, at stoppe samarbejdet med Waterfront, små fem måneder efter DSB fik kendskab til overvågningen af Lars Abild.

Tim Knudsen, professor i offentlig forvaltning ved Københavns Universitet, vurderer, at sagen nu er endnu mere alvorlig end først antaget.

»Jeg er ærlig talt både overrasket og skuffet over at en underdirektør i DSB åbenbart har tilladt, at en samarbejdspartner har haft en privatdetektiv til at overvåge en kritisk journalist,« siger han.

Direktør i Waterfront, Lars Poulsen, bekræfter, at han havde hyret en privatdetektiv. Men modsat indholdet i mailen, hvor Abild angives som »målet«, oplyser han, at overvågningen var rettet mod den tidligere kollega i Waterfront, Karsten Madsen, som han frygtede fodrede Lars Abild med fortrolige oplysninger fra firmaet.

Lars Abild afviser, at han ved mødet på cafeen fik overrakt materiale, han fik hun »lov at læse en mail« og han kalder det »absurd«, at Waterfront, der har Venstre-advokaten Nicolai Mallet som formand for bestyrelsen, kan finde på den slags.

Dagens Gossip