Web-tv: Se supermøllen blive rejst

Om ganske få år vil byer på størrelse med Aarhus kunne få hele sin elforsyning fra kun 7 havvindmøller placeret langt ude fra kysten. Det er potentialet i Vestas’ nyeste havvindmølle, som bliver verdens største og mest kraftfulde mølle som nogensinde er bygget, ikke bare i Danmark, men i hele verden.

Med et vingefang på 160 meter, en højde som svarer til fire gange Rundetårn og et møllehoved påstørrelse med et gennemsnitligt dansk parcelhus, er den et ingeniørmæssigt højdepunkt i vindindustrien.  Og nu står den første prototype klar og troner over Nordjylland og testscentret i Østerild.

Udviklingen er sket i Danmark med tæt kontakt til  Vestas’ hovedkvarter i Aarhus. I hallerne på Lindøværftet i Odense, som tidligere svejsede, byggede og søsatte de skibe der skabte en dansk førerposition indenfor skibsindustrien, er vindmøllehovedet til det der kan blive et fyrtårn på verdenshavne indenfor offshore-vindindustri nu færdigbygget.

Fakta

Møllens hovedkomponenter er produceret på Lindø Industripark (det gamle Lindøværft), i Varde og på Isle of Wight i England.Tårnet er 133 meter højt, mens den øverste vingespids er 220 meter over jorden.

V164-8.0 MW-mølle er verdens mest kraftfulde og vil kunne levere elektricitet til 7.500 danske husstande. Større elproduktion pr. mølle reducerer udgifterne til transport, fundamenter, installation samt vedligehold og reducerer dermed de samlede omkostninger til etablering og drift af vindkraftværker på havet.

Se videoen nedenunder...

Dagens Gossip