Whiskybæltet slår rekord i at hyre østfirmaer

Skrevet af admin

03/11/2013

Dagens topnyheder

Strandvejen nord for København har rekorden i at bruge firmaer fra Østeuropa, der arbejder ulovligt i Danmark.

Det skriver Fagbladet 3F.

Nordsjælland tegner sig for 25 procent af alle sager om ulovlige østfirmaer, selvom blot 10 procent af befolkningen bor i området.

De ulovlige østfirmaer bliver altså brugt mere end dobbelt så meget i Nordsjælland som i resten af landet, afslører en gennemgang af 665 sager fra Arbejdstilsynet, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.

- Det er påfaldende, at det sker hos nogle af landets rigeste folk og på de dyreste villaer, siger Kim Lind Larsen, der er formand for 3F's byggegruppe, til fagbladet.

Et af de fortrukne byggefirmaer i det nordsjællandske, KH Construction, har netop fået en bod på tre millioner kroner for at snyde 41 polske håndværkere for løn.

Timelønnen for de polske 3F'ere har været 50 kroner i timen, fastslog dommeren i sagen.

Det systematiske lønsnyd fandt sted, mens KH Construction fungerede som underleverandør til Nicolai Gohs Miehe-Renards firma, Entreprenøren A/S, der netop har renoveret mindst 20 større villaer i området.

De fleste til en værdi omkring 10 millioner kroner.

Social dumping har været en konstant hovedpine hos arbejdsgiverne i den nordsjællandske byggebranche de senere år, fortæller Jørgen Simonsen, der er formand for Dansk Byggeri i Nordsjælland.

- Tallene kommer ikke bag på mig, for det er det, vi ser til dagligt, siger Jørgen Simonsen, der selv driver firmaet Nordtag, til Fagbladet 3F.

Jørgen Simonsen er bekymret for fremtiden for de mestre, der konkurrerer på fair vilkår.

- Det er noget, som truer byggebranchen. Det her problem bliver kun større.

- Så længe der er mennesker, der kommer herop, fordi de sulter i deres hjemland, kan vi ikke stoppe det, mener Dansk Byggeris formand i Nordsjælland.

/ritzau/