Whistleblower downloadede 1000 filer i timen

Den amerikanske whistleblower Bradley Manning kunne nemt downloade de mange filer, der bliver betegnet som det største læk af hemmeligstemplede dokumenter i USA's historie.

Ifølge vidner i sagen, der lige nu er for retten i USA, havde soldaten Manning fri adgang til de 700.000 dokumenter fra Udenrigsministeriet, som han sendte videre WikiLeaks-netværket fra november 2009 til sin anholdelse i Irak i maj 2010.

En af Mannings overordnede, kaptajn David Lim, fortæller således, at han havde opmuntret Manning og andre analytikere til at grave i de hemmeligstemplede dokumenter for at skabe et bredere vidensfelt.

- Vi bliver nødt til at inkorporere det i vores produkt og inkorporere det i det, vi giver til vores chefer, lød beskeden til Manning og hans kolleger ifølge Lims vidneudsagn.

Lim og en anden militær leder forklarer til retten, at der ikke blev holdt opsyn med Mannings Irak-kontor, og at han derfor havde fri bane til at installere den såkaldte eksekverbare fil, der gjorde ham i stand til at downloade 1000 dokumenter i timen.

Retssagen gik i gang i juni, og Manning risikerer at skulle spendere resten af livet i fængsel, hvis han bliver kendt skyldig i de i alt 21 anklagepunkter - uden mulighed for prøveløsladelse.

Manning har erkendt sig delvist skyldig - helt præcist i 11 af anklagepunkterne.

Anklageren i sagen sagde ved sagens begyndelse, at Manning var drevet af ren arrogance, da han lækkede de mange dokumenter. Forsvareren sagde omvendt, at Manning blot var naiv.

Ifølge forsvareren håbede Manning, at USA's befolkning ville ændre holdning til krigen i Irak, hvis oplysninger om, hvad der skete dernede, blev offentligt kendt.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip