Whistleblower meldes på vej til Cuba

En højtplaceret kilde fra det russiske flyselskab Aeroflot hævder således, at Snowdens fly sætter kursen mod Havana klokken 14.05 lokal tid, 12.05 dansk tid. Ifølge Reuters menes Snowden mandag morgen at være i Sjeremetjevo-lufthavns transitområde.

Den eftersøgte IT-tekniker har lækket hemmelige dokumenter om de amerikanske myndigheders telefon- og internetovervågningsprogrammer til medierne, og trods en amerikansk arrestordre samt anmodning om udlevering forlod Snowden søndag Hongkong, hvor han havde befundet sig siden 20. maj.

Søndag oplyste Ecuadors udenrigsminister, Ricardo Patino, at Snowden har søgt om asyl i det latinamerikanske land, og ifølge WikiLeaks, der har lækket tusindvis af dokumenter fra flere statsmagter, er han er på vej via en sikker rute eskorteret af diplomater og juridiske rådgivere fra netop WikiLeaks.

Organisationen oplyser samtidig, at Snowdens sag vil følge de formelle procedurer, når han ankommer til Ecuador. Det latinamerikanske land har i forvejen lagt sig ud med USA, efter at WikiLeaks-stifteren Julian Assange har søgt tilflugt på landets ambassade i Storbritannien for at undgå udlevering. Assange har siden fået asyl i Ecuador, men har i mere end et år opholdt sig på ambassaden i London.

Det Hvide Hus vil gøre alt for at få Snowden udleveret og forventer, at den russiske regering er samarbejdsvillig i sagen. Obama-administrationen har desuden været ude med kritik af Hong Kong og Kina for at se stort på USAs anmodninger om at udlevere den spionageanklagede mand.

»Vi forventer, at den russiske regering ser på alle muligheder for at udvise Snowden og sende ham til USA, hvor han skal stilles for en dommer,« siger Caitlin Hayden, talsperson for USAs nationale sikkerhedsråd.

Myndighederne i Cuba har ifølge Reuters ingen oplysninger om, hvorvidt Snowden er på til den caribiske østat.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip