Whistleblowers familie: »Brad elsker sit land«

På vegne af familien takker Mannings tante, der har bedt om at være anonym, desuden de tusinder af mennesker, der har bakket op om Mannings forsvar:

»Deres støtte har gjort det muligt for en ung soldat at forsvare sig selv mod den omfattende magt, som ikke blot omfatter USAs militær, men også USAs regering,« skriver hun.

Bradley Manning blev anholdt i Irak i 2010 for at have videregivet fortroligt materiale til organisationen WikiLeaks om blandt andet den amerikanske krigsindsats i Irak og Afghanistan samt dokumenter, som indgående beskriver det amerikanske verdensomspændende diplomati. Han blev frikendt for den alvorligste af sigtelserne imod ham, nemlig at han havde »hjulpet fjenden« ved at lække de hemmelige dokumenter, der blandt andet er militære krigsdagbøger, fortrolige indberetninger fra amerikanske ambassader og en video, der viser amerikanske soldater skyde en gruppe civile fra en helikopter, heriblandt to journalister fra nyhedsbureauet Reuters.

Manning, der var i fuld militæruniform, modtog tirsdag sin dom, der kan give ham op til 136 års fængsel.

Tirsdagens dom kommer efter en to måneder lang retssag ved militærdomstolen på Fort Meade i delstaten Maryland. Mannings strafudmåling, som kan tage op til en måned, vil begynde onsdag.

Stifteren af WikiLeaks, Julian Assange, beskyldte tirsdag USAs præsident Barack Obama for forræderi på grund af præsidentens hårde linje mod whistleblowere. Han kaldte Manning for »den vigtigste journalistiske kilde, verden nogensinde har set«.

Den amerikanske menneskerettighedsorganisation American Civil Liberties Union (ACLU) kritiserede i en pressemeddelelse regeringen for at slå for hårdt ned på Manning og for dermed at intimidere potentielle kilder til fremtidige historier om magtmisbrug.

»Selv om vi er lettede over, at Hr. Manning blev frikendt for den mest alvorlige anklage, har ACLU længe haft det standpunkt, at lækager til medierne, der sker i offentlighedens interesse, ikke bør retsforfølges under spionageparagraffen,« lyder det fra ACLUs direktør for ytringsfrihed, Ben Wizner.

Dagens Gossip