WHO afviser at flytte OL grundet virusfare

Det kommer ikke på tale at flytte OL i Rio grundet frygt for spredning af zikavirus.

Sådan lyder det fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, der af 150 videnskabsfolk er blevet bedt om at revurdere sit syn på retningslinjerne i forhold til virusset.

De internationale videnskabsfolk betegner i et åbent brev det som "uetisk" at gennemføre legene i de planlagte uger i august. Man bør vente, til en vaccine er fundet, lyder det.

Det afviser WHO.

- Baseret på den aktuelle vurdering vil det ikke i væsentlig grad ændre på spredningen af zikavirus at flytte OL, lyder det fra WHO.

Man henviser til, at virusset, der spredes via myggestik, aktuelt findes i op mod 60 lande.

- Mennesker vil fortsat rejse mellem disse lande, og den bedste måde at reducere risikoen på er at følge sundhedsmæssige rejsetips, meddeler verdenssundhedsorganisationen.

De 150 videnskabsfolk mener, at man løber en unødvendig risiko, når 500.000 turister fra hele verden tager til OL og potentielt får denne virus for derefter at tage den med hjem.

Zikavirus er sat i forbindelse med en lang række tilfælde af mikrokefali hos fostre. Det er en sygdom, hvor børn fødes med for små hoveder og derfor kan udvikle hjerneskader.

OL begynder 5. august og slutter 16 dage senere. Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har tidligere på måneden meddelt, at man ikke ser nogen grund til at udsætte eller flytte legene som følge af zikavirus.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip