WHO: Europa skal beskytte befolkningerne mod zikavirus

Skrevet af admin

03/02/2016

Dagens topnyheder

Europæiske lande bør begynde at forberede sig på at beskytte deres befolkninger mod zikavirusset. Det oplyser Verdenssundhedsorganisationen, WHO, onsdag ifølge Reuters.

- Ethvert europæisk land, hvor aedesmyggen er til stede, kan være i fare, for at zikavirusset spreder sig, siger WHO's europachef, Zsuzsanna Jakab.

Lektor emeritus ved Aarhus Universitet og myggeekspert Boy Overgaard Nielsen forklarer til Politiken, at der i Sydeuropa findes en myggeart - den såkaldte tigermyg - der er nært beslægtet med aedesmyggen.

Dog er risikoen for en egentlig epidemi i Europa lille som følge af det kolde vejr.

- Det er for koldt til, at myggene kan nå at reproducere sig selv hurtigt nok til at sprede sygdommen hurtigt, siger han til Politiken.

Advarslen fra WHO kommer få dage efter, at organisationen erklærede zikavirus for en global trussel.

- Zikavirus og microcphali er en trussel på internationalt niveau, lød det fra generalsekretæren for FN-organisationen, Margaret Chan, mandag aften på et pressemøde i Genève.

- Derfor er der brug for en koordineret, international reaktion i forhold til at forstærke kontrollen med myg, udvikle diagnostiske test og udvikle vacciner.

Eksperter er enige om, at sammenhængen mellem smitte med zikavirus og hjernedefekt hos nyfødte er meget sandsynlig. Sammenhængen er imidlertid endnu ikke videnskabeligt bevist.

Zikavirus overføres med myggearten aedes. Virusset mistænkes for at stoppe udviklingen af fostrets hjerne i smittede gravide kvinder.

/ritzau/Reuters