WHO mødes for at diskutere eksplosiv zikavirus

Skrevet af admin

01/02/2016

Dagens topnyheder

Verdenssundhedsorganisationen WHO's medlemmer mødes mandag i komiteen for nødsituationer for at drøfte situationen omkring zikavirusset, der i øjeblikket er i omløb i en række mellem- og sydamerikanske lande. Det oplyser nyhedsbureauet AFP.

Virusset er mistænkt for at være årsag til medfødt misdannelse hos en række nyfødte børn i de ramte lande. Nu vil WHO tage stilling til, om virusudbruddet skal betragtes som en global nødsituation på sundhedsområdet.

Det er WHO-chef Margaret Chan, der har indkaldt en række WHO-medlemmer til et møde bag lukkede døre. Det forventes dog ikke, at der bliver meldt en beslutning ud før tirsdag.

WHO advarede i sidste uge om, at det myggebårne virus var ved at "sprede sig eksplosivt" i Syd- og Mellemamerika, og 21 lande døjer nu med virussen, der i de fleste tilfælde giver smittede influenzalignende sygdomme.

Zikavirus er som sådan ikke direkte farlig for den smittede. Men hvis bæreren er gravid, kan virus føre til misdannelser af babyer, der fødes med for små hoveder og deraf mere eller mindre alvorlige hjerneskader.

Det vurderes, at området kan blive ramt af op til fire millioner tilfælde af zika i år.

WHO er under pres for at reagere hurtigt på det nye virusudbrud, efter at organisationen tidligere har erkendt, at det tog for lang tid at reagere på ebolaudbruddet i Vestafrika.

Brasilien er et af de lande, der er særlig hårdt ramt af sygdommen. Her blev der allerede tilbage i oktober slået alarm omkring udbruddet.

Det er ikke klart, hvor mange der er eller har været smittet med zika i Brasilien, men der er siden oktober registreret 270 tilfælde af babyer, der er født med såkaldt microcephali.

Det betyder et underudviklet kranie og hoved, herunder hjerne. Der er ikke påvist en direkte sammenhæng med zika, men mistanken er meget kraftig.

Og mistanken har fået myndighederne til at opfordre kvinder i Colombia, Ecuador, El Salvador, Jamaica og Puerto Rico til at vente med at blive gravide, indtil udbruddet er ovre.

/ritzau/