WHO ser nu klar sammenhæng mellem zika og fostersygdom

Skrevet af admin

01/04/2016

Dagens topnyheder

Det internationale forskningsmiljø er nu stort set overbevist om, at zikavirus kan forårsage mikrokefali hos fostre samt være årsag til en sjælden neurologisk lidelse kendt som Guillain-Barré syndrom (GBS).

Det oplyser Verdenssundhedsorganisationen (WHO) torsdag.

Det er den hidtil mest klare udtalelse fra FN-organisationen om en sammenhæng mellem zikavirus og de to sygdomme.

WHO oplyser samtidig, at de første tegn på en mulig stigning i antallet af mikrokefali uden for Brasilien nu er dukket op.

Nabolandet Colombia undersøger således 32 babyer født med mikrokefali siden januar. Indtil videre er otte af de nyfødte blevet testet positiv for zikavirus ifølge WHO.

Brasilien har været det hårdest ramte land i det zikaudbrud, der har spredt sig hastigt i gennem Latinamerika og Caribien.

Baseret på observationer og kontrolundersøgelser "er der en stærk videnskabelig enighed om, at zikavirus er en årsag til GBS, mikrokefali og andre neurologiske lidelser", meddeler WHO.

I sin foregående situationsrapport var WHO's ordvalg mere afdæmpet med "meget sandsynlig" om den mulige sammenhæng mellem zika og de nævnte lidelser.

Mikrokefali er en sygdom, hvor børn fødes med for små hoveder og derfor kan udvikle hjerneskader, mens nervesygdommen Guillain-Barré svækker musklerne og kan medføre midlertidige lammelser.

Zikavirus spredes ved myggestik. Men i seks lande, hvor myggen ikke findes, er folk også blevet smittet. Her menes smitten at være blevet seksuelt overført.

/ritzau/