WHO: Zikavaccine kan ligge år ude i fremtiden

Skrevet af admin

02/02/2016

Dagens topnyheder

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har sat gang i det helt store beredskab for at bekæmpe det myggebårne virus zika, der spreder sig hurtigt.

Organisationen er i disse dage samlet for at diskutere, hvad man skal stille op med virusset. Smitten er i øjeblikket i omløb i en række mellem- og sydamerikanske lande.

Tirsdag har WHO meldt nyt ud i arbejdet omkring virusset. Blandt andet bliver det slået fast, at en vaccine mod zika formentlig ligger langt ude i fremtiden.

- Vi bliver nødt til at fortsætte med det synspunkt, at en vaccine ligger år væk og ikke måneder, lyder det fra verdenssundhedsorganisationen.

Det myggebårne zikavirus er blandt andet mistænkt for at forårsage misdannelse hos nyfødte børn, hvis moren har været smittet.

Ifølge WHO går man - indtil det modsatte er bevist - ud fra, at der er en sammenhæng mellem zika og såkaldt microcephali. Microcephali betyder et underudviklet kranie og hoved, herunder hjerne.

WHO advarer om, at der er en reel risiko for, at udviklingsdefekten spreder sig til Afrika og Asien, som er de steder, der har den højeste fødselsrate i verden.

Anthony Costello, der er ekspert i WHO, siger, at man arbejder på at fastlægge nogle retningslinjer til gravide kvinder. Samtidig har man samlet en række eksperter for at få fastlagt en nærmere definition af microcephali.

WHO har også understreget, at der er brug for, at alle involverer sig i kampen mod zika, efter at man fik en vigtig lektion i forbindelse med ebolaudbruddet i Vestafrika.

Her blev organisationen beskyldt for at være for langsom til at reagere på det massive udbrud. Og netop derfor er WHO opsat på at få håndteret zikavirus på en hurtig og effektiv måde.

/ritzau/Reuters