Widerøe-salg sikrer SAS' redningsplan

Nok så vigtigt, så betyder handlen, at SAS kan leve op til bankernes krav til likviditeten.

Pressechef Trine Kromann-Mikkelsen oplyser da også, at »bestyrelsen er godt tilfreds« med handlen.

Det er en gruppe norske investorer, der i første omgang køber 80 procent af Widerøe. Med i salget følger syv fly, og det betyder, at salget samlet sikrer SAS omkring to mia. svenske kr. i første omgang - det kan stige til 2,3 mia. svenske kr., hvis investorgruppen køber de sidste 20 procent i 2016.

Dermed er SAS stort set i mål med de frasalg, der i alt skulle sikre tre mia. svenske kr. for at tilfredsstille selskabets banker. SAS har nemlig allerede frasolgt flymotorer, hvilket sikrede knap 800 mio. svenske kr. i likviditet, ligesom der er indgået et joint venture med Swissport omkring SAS Ground Handling.

En pris i den høje ende

Op til salget har der været spekuleret i en pris på 1-1,5 mia. svenske kroner for Widerøe, så set i det lys er det en god pris. Der følger ganske vist fly, som Widerøe tidligere har haft lejet af SAS, med i handlen, men kigges der på prisen på de sidste 20 procent af Widerøe på omkring 300 mio. svenske kr., så giver det en værdi af selskabet på 1,5 mia. svenske kr., hvortil prisen for flyene kan lægges.

»Det ligner en pris i den høje ende af, hvad jeg havde ventet. Og først og fremmest, så er SAS stort set i mål med de tre mia. svenske kr., som bankerne har krævet. Der har været tvivl om, hvorvidt SAS kunne nå de 3 mia. svenske kr., så nu kan SAS kigge fremad,« siger Jacob Pedersen, aktieanalytiker i Sydbank.

Han understreger, at SAS dog fortsat skal blive meget bedre til at tjene penge, før overlevelsen på den lange bane er sikret.

Hvis investorgruppen køber de sidste 20 procent i 2016, vil SAS få et tab i forhold til de bogførte værdier på 300 mio. svenske kr. Det indikerer også en pris omkring 1,5 mia. svenske kr.

Køberne af Widerøe er de norske transportkoncerner Torghatten og Fjord1 samt Nordland kommune.

SAS-aktien stiger omkring fem procent efter meddelelsen til kurs 12,80 kr. Dermed er SAS-aktien i alt steget 91 procent i år.

I november 2012 gik SAS' flyvende personale efter dramatiske forhandlinger med til at slanke og effektivisere SAS og gå ned i løn. Det skulle sikre tre mia. svenske kr. i besparelser, ligesom bankerne krævede et tilsvarende beløb fra frasalg. Det sidste led i redningsplanen var et opgør med lukrative pensionsaftaler, som personalet også accepterede.

 

Dagens Gossip