WikiLeaks-stifter forventer ankesag fra dømt whistleblower

Ifølge Julian Assange, der har spillet en stor rolle i den lækagesag, som Manning er dømt for, har dommen skabt »farlig præcedens«. Han fortalte under pressemødet, der fandt sted på Ecuadors ambassade i London, at han forventer, at sagen vil blive anket.

Bradley Manning blev anholdt i Irak i 2010 for at have videregivet fortroligt materiale til organisationen WikiLeaks om blandt andet den amerikanske krigsindsats i Irak og Afghanistan samt dokumenter, som indgående beskriver det amerikanske verdensomspændende diplomati.

Han blev tirsdag fundet skyldig i 20 af de 22 anklagepunkter imod ham, herunder fem om spionage. Han blev frikendt for den alvorligste af sigtelserne imod ham, nemlig at han havde »hjulpet fjenden« ved at lække de hemmelige dokumenter, der blandt andet er militære krigsdagbøger, fortrolige indberetninger fra amerikanske ambassader og en video, der viser amerikanske soldater skyde en gruppe civile fra en helikopter, heriblandt to journalister fra nyhedsbureauet Reuters.

Hans lækage af i alt 700.000 fortrolige dokumenter »har afsløret krigsforbrydelser, udløst revolutioner og fremkaldt demokratiske reformer, og den 25-årige soldat »er den vigtigste journalistiske kilde, verden nogensinde har set,« sagde Julian Assange under pressemødet.

Julian Assange, der har opholdt sig på den ecuadorianske ambassade siden juni sidste år for at undgå udlevering til retsforfølgelse i Sverige, beskyldte under pressemødet desuden Barack Obama for forræderi på grund af den amerikanske præsidents hårde linje over for whistleblowere:

USAs regerings »angreb på Bradley Manning er ikke et tegn på styrke, men et tegn på svaghed,« tilføjede han.

Amnesty International fordømte tirsdag dommen mod Bradley Manning, der risikerer en straf på over 130 års fængsel.

Strafudmålingen vil finde sted onsdag.

BNB

Dagens Gossip