Willem-Alexander skal holde hollænderne sammen

Det er vurderingen fra historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

»Holland har altid været et meget sammensat samfund, men i de seneste fem-ti år er der, dels på grund af den økonomiske krise og dels på grund af den debat, der har været om indvandring, opstået en række nye økonomiske, politiske og sociale indre spændinger i det hollandske samfund. Der bliver kongehuset meget vigtigt som en af de få institutioner, man har fælles, som alle mere eller mindre kan bakke op om,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Derfor er det ifølge ham også vigtigt, hvem det er, der sidder på tronen, og hvordan vedkommende håndterer rollen som monark.

»Hvis man får en konge, som ikke viser stor interesse for samfundet og samfundets svageste og forskellige konflikter, men bare kører sit eget liv isoleret fra den øvrige del af samfundet, så kan det meget let betyde, at opbakningen til kongehuset vil falde, og at man ikke får denne her samling på det hollandske samfund, som kongehuset ellers kunne tilvejebringe. Men hvis det derimod bliver en konge, som gør en stor indsats for at holde sammen på det hollandske samfund, så kan han få rigtig stor betydning som en samlende faktor,« siger Lars Hovbakke Sørensen, der vurderer, at Willem-Alexander vil være en anden type monark end sin mor, den afgående dronning Beatrix.

»Han har været engageret i sociale og kulturelle projekter, og så bliver han formentlig den lidt folkelige konge, som vil være mere uformel, end hans mor har været. Hun har været berømt for at holde meget på formerne. Hun holder meget fast i, at hun skal tiltales »deres majestæt«, mens han er mere dus med almindelige mennesker, han møder rundt omkring og har i det hele taget vist sig som en folkelig, jovial fyr, som mange godt kan lide,« siger historikeren.

Det er således vigtigt, at den kommende konge sammen med sin hustru, den argentinskfødte Máxima, viser, at de engagerer sig i og interesserer sig for samfundsmæssige og kulturelle spørgsmål.

»Hvis han fortsætter den stil, har han gode chancer for at blive det kit, der skal holde det hollandske samfund sammen trods alle konflikterne.«

Der er dog en fare, der lurer under overfladen, lyder det fra Lars Hovbakke Sørensen: Den kommende dronning er således datter af et fremtrædende medlem af den tidligere militærjunta i Argentina, hvilket tidligere har været voldsomt kritiseret.

»De skal ikke begå ret mange fejltrin, før denne her kritik kan blusse op igen. De bliver nødt til at være endnu mere perfekte i deres måde at være konge og dronning på end ellers, fordi så snart de begår et lille fejltrin, vil der komme en voldsommere kritik af den kommende dronning, end hvis hun ikke havde haft sådan nogle ting med i bagagen,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Dagens Gossip