Wozniacki har brug for mental hjælp

Det har været den værst mulige begyndelse på grussæsonen fra Caroline Wozniacki. Den tidligere verdensetter er milevidt fra det niveau, som hun tidligere holdt. Men det er ikke fordi, danskeren har glemt alt om, hvordan man holder på en ketsjer eller rammer bolden. Hun kan stadig spille tennis på højt niveau, men tilsyneladende har hun mistet grebet om sin ellers så stærke vinderpsyke.

Det mener mentaltræner Erik Østenkjær, der tidligere med succes har arbejdet med adskillige danske superligaklubber. Han har med interesse fulgt Caroline Wozniacki og hendes udvikling. Han mener, at den danske tennisstjerne har alvorligt brug for mental hjælp, hvis hun skal genfinde tidligere tiders høje niveau.

- Det er den mentale side, der er problemet. Hun har altid været udråbt som en defensiv slider, der kan spille sine modstandere ned, men hun virker ikke længere mentalt så robust, som hun har været før.

- Hun virker mentalt forvirret og svinger mellem et højt topniveau og et bundniveau så langt nede som ind i helvede. Det gælder om at få hævet hendes bundniveau, for topniveauet er sådan set udmærket.

Østenkjær understreger, at hans betragtninger selvfølgelig er set udefra, men han mener at kunne læse Wozniacki godt. Hendes kropssprog afslører hendes mentale tilstand.

- Når man kigger på hendes adfærd, kan man læse, hvordan hun har det. Hun har mange måder at gå på, alt efter hvordan kampen går for hende, hendes skuldre hænger, og hendes stil er mere lad, hvis hun er ved at tabe. Tidligere var hendes kropsholdning ens, hun virkede mere sikker og beslutsom.

Poul Duvill har tidligere arbejdet tæt sammen med Caroline Wozniacki som hendes fysiske træner. Han ser en pige, der ikke længere vil vinde for enhver pris.

- Tidligere var hun som en sulten tiger. Nu er hun måske blevet mæt og har mistet sulten. Det sker jo, at man bliver lidt for mæt, når pengene ruller ind på kontoen. Samtidig har hun været i gang i mange år og har udviklet sig til at blive en ung kvinde. Så måske trænger hun til at komme lidt væk, tage en ferie og genfinde sulten. Det er også en stor mental belastning at spille uge efter uge, og alt hvad man gør, bliver kritiseret.

Ekspertkommentator for TV3 Sport Tine Scheuer-Larsen er enig i, at Wozniackis udfordringer ligger på det mentale område.

- Det er en ond cirkel, hun er inde i. Selvtillid er et nøgleord, Caroline skal turde lidt mere og vise skarphed, når hun har chancen. Selvfølgelig må der snige sig noget tvivl ind efter sådan en stime af nederlag. Og når det sker, så er der mere end én modstander på banen. Jeg ville ønske, der var et par værktøjer, som man kunne bruge til øverste etage, så hun igen kan komme ind den der sejrsrytme.

- Det er en fase, som hun skal igennem. Hun skal ikke droppe French Open, det ville være at flygte, og det kan kun gå fremad.

Eksperterne har længe opfordret Wozniacki til at klippe det tætte bånd til sin træner-far over, hvis hun vil videre, men den løsning afviser Erik Østenkjær.

- Dybest set har hun brug for en dygtig mentaltræner, der kan give en god gedigen vejledning, så lad hendes far styre alt det andet. Han repræsenterer en sikkerhed for hende, og hun har ikke brug for nogen, der kan lære hende at spille tennis. Hun har brug for nogle nye input fra en mentaltræner, som igen kan få hendes person og hendes talent til at hænge sammen, og den får hun ikke fra et familiemedlem.

 

 

 

Dagens Gossip