WTO tager fat på EU's spegede fiskestrid med Færøerne

Verdenshandelsorganisationen, WTO, har onsdag besluttet at nedsætte et tvistløsningspanel for at finde en løsning på den spegede strid, hvor Danmark på vegne af Færøerne har indklaget sig selv og resten af EU for WTO.

- Tvistløsningsstyrelsen har i dag godkendt at etablere to paneler - det ene på anmodning fra Danmark, der repræsenterer Færøerne, mod Den Europæiske Union vedrørende foranstaltninger mod atlantoskandisk sild, hedder det i en meddelelse fra WTO.

Den færøske regeringsleder, lagmand Kaj Leo Holm Johannesen, hilser beslutningen velkommen.

- Dette er et vigtigt skridt og den rette vej til at søge at få omstødt EU's økonomiske straffeforanstaltninger, som er et klart brud på EU's forpligtelser i henhold til WTO-aftalen, skriver lagmanden i en kommentar på sin officielle hjemmeside.

Striden handler om fiskeriet af en sildeart i Nordatlanten.

EU indførte i august sidste år sanktioner mod Færøerne som reaktion på, at Færøerne fanger tre gange så mange sild, som EU mener de er berettiget til i henhold til de fælles kvoteaftaler. Der kører sideløbende en lignende strid om det færøske makrelfiskeri.

Sanktionerne omfatter blandt andet et forbud mod, at færøske sildefiskere lægger til havn i EU og mod EU-import af færøske sild.

Færøerne er ikke selv med i EU. Men på grund af det danske rigsfællesskab er det formelt den danske regering, der har måttet indbringe den færøske klage mod EU for WTO.

De færøske fiskere har på grund af EU's sanktioner den seneste tid solgt fisk til Rusland, Asien og Afrika frem for de vante naboer.

Sanktionerne går ifølge Færøerne stik imod WTO's frihandelsaftaler, der sikrer varers bevægelighed mellem 159 lande.

- EU har en økonomi, der er 10.000 gange større end Færøernes, og de økonomiske straffeforanstaltninger mod Færøerne har haft en betydelig indflydelse på hele den færøske økonomi, lyder det lagmand Johannesen

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip